Главсекът на СДС пред Lupa.bg: "Изключените" от СДС явно си търсят друго поприще

Новини
17:07 - 14 Декември 2021
6870
Главсекът на СДС пред Lupa.bg: "Изключените" от СДС явно си търсят друго поприще

Шумен скандал сътвориха днес обявили се за дисиденти седесари, които се оплакаха, че са изключени от партията формално заради неплащане на членски внос, но всъщност, защото са противници на  коалицията с ГЕРБ. Отритнатите твърдят, че лидерът на СДС Румен Христов е отстранил от партията 4 местни организации - тези в Бургас, Кюстендил, Сливен и Разград.

Това е фалшива новина. Никого не сме изключвали. Ситуацията е проста. В устава на СДС има императивно условие да се плаща членски внос, като във всяка организация. Ако членувате в Ловно-рибарски съюз, трябва да си плащате членския внос. Тези структури от 2 години не са плащали нищо, обясни казуса пред Lupa.bg главният секретар на сините Илия Лазаров.

Изискване на законодателството е да се подаде списък със съответните членове с трите имена ЕГН и подпис. Тези 4 структури, в последните 2 години, не са подавали никакви списъци, така че не говорим само за членския внос. Т.е. дефакто сами са си прекратили членството в СДС, добави той.

Понеже имаше оплакване от областния председател на СДС - Стара Загора, който искаше да се направи проверка, възложих такава и се оказа, че тези организации не са плащали никакъв членски внос в последните 2 години, даде детайли синият главсек. 1 лев са партийните пари на месец, а когато се преведе в централата е 30 стотинки на месец на човек.  

Тези хора на практика са напуснали СДС по собствена воля. Ние не изключваме никого. И не става дума за партийна ли вътрешнополитическа позиция. Просто си има правила, допълни той.

За оплакването на някогашният временен шеф на СДС Борис Марков,  който изригна, че е бил изключен от сините редици „по ченгеджийски”,Лазаров обясни:  

„Никой не се е сещал за него като личност. Ако той се чувства изключен, си е негово право. Той беше за кратко временен председател на  СДС и според нашия устав е член на НС. По устав, бившите лидери членуват в съответните структури. Пламен Юруков беше напуснал СДС, възобнови си членството и членува в СДС „Средец” и си плаща членския внос и е член на НС. Марков не е бил пълноправен председател, но никога не сме го гонили, ако реши да дойде на НС, обясни администраторът на сините.

„Днес ме изключили от СДС. По ченгеджийски, за неплащане на членски внос, което е такъв майтап. Благодаря Ви, господин Борисов, благодаря от сърце! Моят ред ли дойде?! Ами време ми беше. П.С. Няма да положа никакви усилия за връщане. Нула.

Ако някоя партия си търси експерт, има абсолютно свободен на политическия пазар. Имам ясна позиция по повечето политически теми, ако някоя партия има желание, на линия съм. Време и пари си имам достатъчно, не вярвам да тежа на организацията. И ми се занимава, повъзвърна ми се желанието за политика“, написа в социалните мрежи Марков по-рано днес.

Саморекламата му подсказа и друг контекст на нещата - че може да търси изява в други политически организации, след като ГЕРБ падна от власт. 

Най-вероятно търсят друго поприще. Вероятно това искат да направят, допусна Илия Лазаров.

На въпрос какво съзира зад скандала, той обясни: „Това е политически въпрос. На колегите, които искат да развалят коалицията с ГЕРБ, ще кажа, че коалицията с тях не се основава на принципа дали тя е на власт или не. Ние направихме коалиция на база решение на НС на базата на съвместно членство с ЕНП. Не сме непредвидима партия и нелоялен партньор.”, поясни Лазаров.