Главсекът на СДС пред Lupa.bg: Ще почерпим, че Цветанов ни отърва от сините отцепници

Новини
17:30 - 17 Септември 2020
8177
Главсекът на СДС пред Lupa.bg: Ще почерпим, че Цветанов ни отърва от сините отцепници

Потърсихме главния секретар на СДС Илия Лазаров след новината, че хора от пловдивската организация на сините преминават към новата партия на Цветан Цветанов "Републиканци за България". Казусът придоби любопитен аспект от неговата позиция. Лазаров разкри, че въпросната структура още от миналата година дефакто не е част от синята организация.  

-Г-н Лазаров, как ще коментирате факта, че пловдивската структура на СДС се отцепва и отива в редиците на партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България"?

-Тази структура отдавна не е в рамките на СДС. Практически от миналата година те не са част от синята партия, след като не подписаха споразумение за местните избори. Те не изпълниха решение на НИС, че трябва да подкрепят коалиционното споразумение с ГЕРБ за подкрепа на кандидатурите на кметовете в 5-те основни града на България и дадоха рамо на Георги Колев в Пловдив. С този си акт те се самоотстраниха от СДС.

Ние успяхме да възстановим наши стари структури, които те бяха изгонили - например Тони Симидчиева, завърна се д-р Шуманов, който беше кмет на Асеновград. Бяха изгонили много стари седесари. Те са занимаваха с интригантство през всичките години, преди аз да бъда главен секретар, а лидер Румен Христов. Те бяха в основата на интригите срещу Лукарски, всички тези преврати, вътрешнокотерийни игри, така че ние по никакъв начин не съжаляваме за това, че вече не са част от нас. 

Но Цветан Цветанов е сериозен човек, с голям организационен опит, така че много бързо ще ги разбере що за стока са. Не се съмнявам, познавам човека, знам му качествата, той има много сериозен опит в организационната дейност и смятам, че едва ли ще търпи такива като тях.

-Да смятаме ли, че СДС остава без структура в Пловдив?

-Напротив, имаме структура, неин председател е Тони Симидчиева. Около 117 човека са членове на регионалната ни организация в Пловдив. Имаме и в по-голяма част от общините в областта -председател на областната структура е д-р Шуманов.

Между другото, тези същите се обърнаха срещу д-р Емил Кабаиванов, опитаха се да му попречат на местните избори в Карлово и т.н. Просто тъжна работа. Ние не съжаляваме, даже, както се казва, ще почерпим, че те официално се отказват да се занимават с нас.

-А проформа отцепниците се аргументират с нежелание за коалицията СДС с ГЕРБ ли? 

-Те може всичко да говорят, но както казах, те отдавна не са част от нас. Президентът Петър Стоянов също бе разочарован от това, което направиха във въпросния период. Стигнаха до там, че техният председател бе Никола Хаджийски беше от Куртово Конаре. Представете си за един традиционно културен, със стара интелигенция град, пловдивската структура да не се оглавява от кореняк пловдивчанин. 

-Но и в София нещата стоят по подобен начин... 

-Ние сме все пак по-космополитен град. На столицата все пак се гледа с друго око. Докато в Пловдив това е много важно за местния бит.

-А Петър Стоянов член ли е на пловдивската организация?

-Петър Стоянов, като бивш президент, е член на Националния съвет, той в двойно качество е постоянен член на нашия висш орган - един път като бивш председател, и втори - като бивш президент. Всички наши бивши председатели на партията, парламента и бивши президенти по право са си членове на НС пожизнено.

-Вие категорично ли отивате с ГЕРБ на избори?

-Водим разговори с тях, вероятно в скоро време ще подпишем политическо споразумение. Което за да влезе в сила, ще бъде одобрено на Национален съвет, който предстои. Междувременно излязоха критики, че НС не е одобрил коалицията. Всъщност НИС на СДС дава мандат за преговори, те се финализират с договорено предварително споразумение. То, независимо дали е с 2,3 или 5 партии се одобрява от нашия най-висш орган Националния съвет Ние няма да прескочим това от устава. НС е този, който ще каже да има или няма коалиция.

Между другото, направихме в края на миналия месец анкета до всички структури - как виждат бъдещето на СДС. 92-95 процента казват, че виждат нашето бъдеще в рамките на ЕНП с ГЕРБ. Имаше 2-3 %, които казват, че виждат бъдещето с партньор „Демократична България”. Имаше някои които искат ДСБ, без ДБ, имаше и такива, които искат с партията на Цветанов - те са под 1 %.

-Има ли други структури, които очаквате да се отцепят от синята партия?

-Би могло да има, но на този етап не съм чул. Просто познавайки хората, смятам, че ако има, то ще са такива структури , които бихме приветствали да ни освободят от своето присъствие.

-А има ли гласове за самостоятелно явяване на СДС на парламентарния вот? През годините винаги е имало такива.

-Да, имаше такива гласове, но това е несериозно. Ние в СДС разполагаме на национални избори от ранга на парламентарните, с около 100-ина хиляди гласа. За да се мине бариерата от 4%, са нужни 135 и 155 000 гласа.  СДС е участвало в идеологически и идейни коалиции на база на своята визия за България. Основните ни ценности са да изведем България от източната и да я вкараме в западната орбита. Това бяха и идеите на Петър Стоянов. И второто - винаги се стараем партиите от ЕНП да са водещи в рамките на една коалиция. Последно имаше един странен съюз, в който включително и Светльо Витков присъстваше. Нямам нищо против тях, те излъчват идеи на група от хора, с право на мнение. Но нашият и техният електорат се биеха и така разкандърдисахме симпатизантите и от двете страни и се получи лош резултат. Механични и конюнктурни коалиции не водят до добри резултати.

-А няма ли да се тълкува по същия начин и коалицията с ГЕРБ, след като са управляващи?

-Те са управляващи, но са членове на ЕНП. Четири партии са част от семейството на народната партия - СДС като най-старият член, ГЕРБ, ДСБ и партията на Меглена Кунева.

-Но Движение "България на гражданите" не е ли в разпад?

-Да, дефакто тя се разпадна. Да приемем, че три са актуалните организации в ЕНП. Но сериозните партньори са ГЕРБ и СДС. Смятаме, че ГЕРБ отстоява трайно евроатлантическия път на България, имаме два успешни избори с тях и сме доволни. Това е в общи линии.