Гледането на футбол пази от депресия  

Не пийте алкохол и не пушете по време на мач, съветват лекарите

Здраве
09:50 - 26 Март 2019
2064
Гледането на футбол пази от депресия 
 

От гледна точка на психологията е полезно да се вълнуваш за любимия отбор, смята руският психолог Елена Шинкова.

„В живота често ни липсват силни положителни емоции, а когато страстно подкрепяте любимия си отбор вие ги получавате накуп, особено ако тимът победи. Дори когато харесваните от вас футболисти загубят, в психологически план това също е полезно за вас, защото това ви дава възможност да дадете воля на натрупаните отрицателни емоции и да се освободите наведнъж от тях. Така че гледането на футбол може да се възприема като своеобразна профилактика на депресията, която би могла да ни налегне, ако не можем да изразим своите емоции и ги потискаме”, смята Шинкова. Тя дори съветва футболните фенове да псуват, за да се освободят от негативните емоции.

Според лекарите, когато гледаме мач на любимия си отбор сърцебиенето ни се ускорява, като по този начин тренира сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Ако обаче прекалено много се вълнуваме за това какво се случва на терена пулсът ни може да достигне 160 удара в минута, а за хора със сърдечни проблеми това може да се окаже фатално и да получат инфаркт. Затова лекарите съветват запалянковците със здравословни проблеми да не пият алкохол, да не пушат по време на мач и да не ядат чипс.

Психолозите смятат, че гледането на футбол е прекрасно средство за тренировка на мозъка. Хората, които се наслаждават на мачовете могат с лекота да решават тактически и стратегически задачи и бързо могат да взимат решения. От друга страна обаче при тях се увеличава хормонът на стреса. За да го намалите непременно се разходете навън след като два часа сте стояли пред телевизора или на стадиона.