Глоби за доброволки , помагали на украински бежанци

Според държавните органи те не са спазили някои от законите при организацията на домовете-приюти и при назначаването им на работа по-късно

Новини
20:40 - 09 Април 2023
8270
Глоби за доброволки, помагали на украински бежанци

Заради бюрократични изисквания български доброволци, помагащи на украински бежанци у нас, получиха вместо благодарност, огромни глоби. За абсурдния случай разказа във фейсбук Аделина Банакиева, известна гражданска активистка, помагаща на украинците, особено на болни деца и възрастни.

Тя разказва за варненските доброволки Антоанета Иванова и Ваня Добрева, които е номинирала и са получили приза "Човек на годината" за работа на терен с украински бежанци. Въпреки ентусиазма им, "системата на гостоприемна към бежанци от война България се оказа смазваща за тез машини", пише Банакиева. По думите й Ваня Добрева е глобена за това, че в организирания от нея дом за бежанци с тежки увреждания и заболявания е назначила 6 украинки - законно, с договори, но е "пропуснала да пусне една хартия до едни клатиkYrci административни, които в цялата си кариера не са свършили нищо полезно". За това, че е пропуснала да пусне Уведомление по чл.10 ал.1 от ЗТМТМ!", възмущава се Банакиева.

Става дума за изискване в закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, според което в "7-дневен срок от датата на действителното започване на работа на гражданина на трета държава работодателят уведомява писмено за това Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". 

"Та: отива проверка в дом "Железничар" и пляска глоби! За 6 украинки по 2000 лв. - 12 000 лева", недоумява Банакиева. По думите й Добрева вече обжалва глобите и ако я осъдят да плаща, ще й бъде помогнато. "АМА наистина ли твърдим, че помагаме на Украйна, а глобяваме доброволците които реално вършат нещо?", пита тя.