Гнили ябълки, ли? Нагли, тъпи п*тки!

Май големият проблем не са Каскетите в прокуратурата, а малоумните съдии

Коментар
21:00 - 31 Юли 2023
30433
Гнили ябълки, ли? Нагли, тъпи п*тки!

Преди десетина години самозабравата и безскрупулността на правно неграмотните и корумпирани примати в българската съдебна система изкара от равновесие Н. Пр. френския посланик Ксавиe дьо Кабан и го накара да използва станалата нарицателна метафора за „гнилите ябълки“. Тъй като ми липсва школата на Парижкия институт за политически изследвания, аз ще ги нарека просто „тъпи, злобни п*тки“. Без да конкретизирам пола им, разбира се, все пак съм градски либерал.

Браво на Христо Иванов и историческите му компромиси в името на съдебната реформа, но прокуратурата и елитът й от каскети и джукести шафрантии май ще се окаже малкият проблем. Истинската болка са онези, които олицетворяват най-директно морала, независимостта и върховенството на правото – съдиите. Май тях трябваше да опраскаме първо, а не християнинът с червен конец Иван Гешев - от ВСС, до последната старозагорска селянка с непроизносимо име и боя за коса като на продавачка на развалени домати на пазара.

Зловещата драма с накълцаното от татуирания изверг Георги момиче с макетно ножче говори колкото за тоталния ни обществен упадък и триумф на мутропатриотизма и пилонаджийството тип „Рожен“, толкова и за острия интелектуален дефицит в правните среди. Защото съм далеч от мисълта, че един цървул, който работи на смени в долнопробна дискотека, е в състояние да корумпира тричленен състав на районен съд. Този дрисльо, който вероятно пуши наргиле на аванта и дава жалката си заплата за анаболи, не се е измъкнал от справедливото възмездие с пари, а заради нечий дебилизъм.

Арогантният и корумпиран български съд си позволява твърде много волности в области, в които няма никаква компетентност, но реагира като нарязана с ножче мома, който някой си позволи да го критикува. Всъщност помните ли кой е последният висш държавен служител, който си позволи да постави публично под въпрос професионалните и нравствените качества на магистратите? Това беше клетият Цецо Цветанов, който в далечната 2010-а година намекна, че у нас може и да има корумпирани съдии. И цитира прочутото в цял свят дело „Борилски“ за убития във Франция български студент, аферата „Опицвет“ и т. н. Горкият Цветан, щяха да го изядат с парцалите, макар по онова време да беше вторият човек в държавата и да даваше отчет само в Банкя.

Почти 3 петилетки по-късно нищо не се е променило, а ние продължаваме да чакаме отнякъде да дойдат почтени магистрати с чисти ръце и повече от три неврона в селските кратуни. Да ги няма записани в тефтерчета и да не са опъвали на караминьол Любена Павлова. Конституционната реформа е похвално начинание, нека участват и ГЕРБ, и ДПС, и сценаристчетата с костюмите от Детмаг, ако трябва. Но ако съдебната система не бъде прочистена от горе – до долу, всичко това ще е всуе и някоя тъпа путка ще пусне мръсен садист и психопат на свобода, ако ще да е накълцал на парчета цяла яслена група.

С този подбор на кадри в правосъдната система сме обречени и по-добре сами да си прережем гърлата с макетно ножче. Завършваш право с подкуп в някой смрадлив филиал на Югозападния, или си купуваш диплома. После цакаш на някой като Красьо Черния и си плащаш съдийското място. В случай, че нямаш някоя леля или чичо, които са във ВСС. И си оставаш тъпа путка за сметка на обществото.