Гочето Василев: Скрих от Балъков оферта за $500 000!

После не успях да взема Краси в Унион Берлин, призна Генерала

Спорт
13:02 - 31 Октомври 2023
5384
Гочето Василев: Скрих от Балъков оферта за $500 000!

"Краси Балъков ми беше нужен, за да стана шампион! Затова не исках да го продавам, а и това не беше реалната му цена. Имаше за него оферти от порядъка на 200 000 до 300 000 долара, но нямаше как да го продадем на тази цена", призна Георги Василев - Гочето.

Днес Генерала, както е известен още, представи своята книга, написана от известния ни спортен журналист - Румен Пайташев. Книгата е озаглавена тривиално, но казвайки толкова много: "В Германия го наричат Генерала".

Първият треньор у нас, станал шампион на България с три различни отбора - Етър, Левски и ЦСКА (б.а. - другият е Димитър Димитров - Херо), сподели пред гости доста интересни неща, останали скрити и от привържениците на футбола, и дори от неговите футболисти. Такъв е и гореспоменатият случай с Балъков, още когато е футболист на Етър, с който двамата стават шампиони впоследствие.

"От гръцкия Лариса дойдоха у нас, искаха да го купят, но имах нужда от него. Отпратих ги, въпреки че даваха 500 000 долара в онези години, но аз знаех, че Балъков струва милиони!", сподели Василев.

"В крайна сметка се осъществи трансфер, но в по-стойностен клуб - Спортинг Лисабон. Тогава един от шефовете в клуба - Кръстев, замина за португалската столица с печата на клуба, а изрично му казах да не го прави. Обади ми се в 04:00 часа сутринта и ме сюрпризира: "Подписахме договор!" И аз го попитах как така, нали му казах да не взима печата, а само да опипат почвата. "Еми, взех го, сложих си го в джоба и заминах", призна ми той. Така стана трансферът на Краси в Спортинг", допълни Гочето.

"Исках да го взема и в Унион Берлин, където бях треньор. Дори и ти, Краси, дойде на преговорите с президента, но нещата не станаха, а много исках да дойдеш и да тренираш при мен", обърна се Василев към Красимир Балъков, който беше гост на представянето, заедно с още един дългогодишен приятел на Гочето - Андрей Желязков - Жужо.

"Да, и аз исках в края на кариерата ми да дойда и да тренирам при теб, бате Жоро, исках да ти помогна да вдигнем още една купа заедно, но винаги за такива провали са виновни президентите", сподели Балъков.

Снимки: Lupa.bg