Година от смъртта на Махса Амини - ЕС разширява черния списък на санкционираните

22-годишната иранска кюрдка почина мъчително и при съмнителни обстоятелства в ирански затвор

Новини
09:55 - 16 Септември 2023
2357
Година от смъртта на Махса Амини - ЕС разширява черния списък на санкционираните

Ден преди първата годишнина от смъртта на младата Махса Амини, Европейският съюз добави четири ирански представители към списъка си с лицата, на които са наложени санкции във връзка с потушаването на протестите в Иран, предаде Франс прес.

От началото на репресиите 27-те страни от ЕС вече са наложили забрана за издаване на визи и замразяване на активи на 170 ирански граждани, дружества и агенции. Един от четиримата е командир на Революционната гвардия, двама са регионални полицейски началници и един е началник на затвор.

Четири затвора, новинарска агенция, свързана с Революционната гвардия, и Висшият съвет за киберпространството - органът, отговарящ за наблюдението на интернет, също бяха включени в черния списък.  

Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, умира на 16 септември 2022 г., след като е арестувана от нравствената полиция за неспазване на строгите ислямски правила за облекло. Смъртта ѝ доведе до месеци на протести, потушени с кръвопролития и арести, но движението "Жена, живот, свобода" продължи под различни форми и изглежда е едно от най-големите предизвикателства за иранските власти след революцията от 1979 г.

В съвместна декларация 27-те страни от ЕС "потвърдиха отново твърдата си подкрепа за основните права и стремежи на иранските жени и мъже". "Продължаваме да проучваме всички възможности, с които разполагаме, във връзка с всички въпроси, които ни безпокоят", добавиха те.