Голеадор номер 1 на Испания: Исках да се откажа от футбола преди той да се откаже от мен

Давид Вия, който спечели всичко възможно в 19-годишната си кариера, се оттегля от голямата игра

Нещо за четене
16:39 - 14 Ноември 2019
2633
Голеадор номер 1 на Испания: Исках да се откажа от футбола преди той да се откаже от мен

Давид Вия - голмайстор номер 1 в историята на националния отбор на Испания с 59 попадения и един от най-добрите нападатели в европейския футбол през новия век, който спечели всичко възможно, обяви, че се отказва от голямата игра.

"Мислех за това дълго време и стигнах до решението след разговори със семейството си и близките. Исках да се откажа от футбола преди той да се откаже от мен. След 19 години в професионалния футбол, реших да се откажа след края на настоящия сезон", каза Вия на специална пресконференция с настоящия му отбор Висел Кобе.

Давид Вия е роден на 3 декември 1981 г. в малкото градче Туия в областта Лангрео, Испания.

На 4-годишна възраст той получава няколко счупвания на бедрената кост на десния си крак. Контузията застрашава футболната му кариера, но неговата усърдна работа му помага да се възстанови.

"Спомням си, че баща ми ме караше да му подавам с левия ми крак, докато десният беше в гипс", разказва Вия.

Баща му Хосе Мануел Вия бил футболен любител и първият му треньор. Именно той положил основите на една страхотна кариера. Младият мечтател бил близо до отказване, когато бил на 14 г., защото не се чувствал нужен и прекарвал повече време на резервната скамейка, но с помощта на баща му Хосе и майка му Дорита, момчето отново замечтало. Започва да учи в спортно училище "Марео", където прави първите си стъпки в най-известния спорт в света.

Като младеж Вия започва в местния отбор Лангрео, преди да привлече вниманието на Спортинг Хихон през 1999 г. Преди това трансфер в Реал Овиедо пропада, защото скаутите на тима смятат, че той е твърде нисък. Постепенно Вия става титуляр, като бележи 25 попадения за два сезона. Треньорът му по това време Пепе Асебал се разделя с футболиста заради липсата му на сила и издръжливост.

Головата му статистика обаче му носи трансфер в новака Реал Сарагоса на стойност 3 млн. евро през лятото на 2003-та - същата година, в която той триумфира и в личния си живот, след като се жени за приятелката си от детските години Патрициа Гонсалес.

Отнема му само осем минути да открие головата си сметка за клуба в дебютния му мач – втория гол за победата над Мурсия с 3:0. Същият сезон Сарагоса стига до финал в турнира за Купата на Краля, където побеждава Реал Мадрид с 3:2, а Вия се отчита с гол.

Повиквателната за националния отбор не закъснява, но дебютът тепърва предстои. Купата на Краля дава право на тима да участва в Купата на УЕФА, където Вия за първи път играе европейски футбол. Той бележи още в първия си мач за победата срещу Утрехт с 2:0. В края на сезона във визитката на Вия се присъединява и Суперкупата на Испания.

Сарагоса се нуждае от пари и клубът е принуден да продаде Вия на Валенсия за 12 млн. евро през 2005 г. Там голмайсторът прекарва най-голяма част от карерата си.

Очаквано испанецът бележи в дебюта си за клуба при победата над Гент в мач от турнира Интертото. През дебютният си сезон с "прилепите" нападателят е автор на 25 попадения в 35 мача, като бележи един от най-бързите хеттрика в историята на футбола – за 5 минути срещу Атлетик Билбао. Същият сезон Вия дебютира и с националната фланелка под ръководството на Луис Арагонес. Отличните му изяви му гарантират и повиквателна за Световното първенство, където дебютира с два гола срещу Украйна.

В следващия сезон Вия записва първи минути в Шампионска лига. Ключови негови голове в груповата фаза помагат на Валенсия да стигне до фазата на елиминациите, където ги чака Интер. В Италия Вия бележи и с тези си изяви кара защитник на Интер да каже "Вия собственоръчно ни направи на идиоти".

През следващият сезон Вия печели нова Купа на Краля под ръководството на новия треньор на клуба Роналд Куман. Това лято голаджията пише история на Европейсккото първенство през 2008 г. Той става едва седмият футболист с хеттрик в турнира. Испания печели надпреварата, а Вия печели "Златната обувка" със своите четири гола, които му носят и място в идеалния отбор на турнира.

След като става голмайстор на Европейското първенство, Вия пренася добрите си изяви и в Ла Лига. Голаджията се отчита с 28 попадения в 34 мача - 0.84 гола на мач. През октомври бразилската легенда Кака го определя, като "най-добрият испански футболист" и "играчът, с когото най-много иска да си партнира".

Мечтата на полузащитника се сбъдва, когато двамата заедно в отбора на звездите на МЛС, но този миг е в далечното бъдеще.

През 2009 г. никой друг футболист не бележи повече голове от Давид Вия. Испанецът се отчита с 43 гола в 54 мача за Валенсия и Испания. Същата година бележи своя гол №100 за клуба при победата над Виляреал с 4:1. С Испания нападателят поставя и рекорд за най-много попадения за една година (12) и най-много поредни срещи с гол (6). В турнира за Купата на конфедерациите Вия печели "Бронзовата обувка" и попада в отбора на турнира.

През 2010 г. идва върхът в кариерата на Вия, който става световен шампион. Той е испанският футболист с най-много попадения на Световно първенство.

Завършва турнира с най-много попадения, редом до Томас Мюлер и попада в състава на надпреварата.
По-късно същата година Вия изравнява рекорда на Раул за най-много попадения за националния отбор (44).

Ръководството на Барселона остава впечатлено от постиженията на Вия и си осигурява услугите му през сезон 2010-2011. Именно с каталунците испанецът печели най-много отличия.

Още в първия си мач печели Суперкупата на Испания. Вия бележи в първия си мач с екипа на Барса в Ла Лига, Шампионска лига и в първото си "Ел Класико". Той е автор на последното попадение и във финала на Шампионска лига за победата над Манчестър Юнайтед с 3:1. През сезон 2011-2012 Вия чупи пищяла си и отсъства от терените цели осем месеца. В първия мач след контузията той е точен за победата над Динамо Букурещ с 2:0. Вия също помага за спечелването на две титли, Купата на Краля, Суперкупа на Европа и Световното клубно първенство.

През 2013 г. той се разделя с Барселона, а това се оказва правилен ход. Започва по обичайният начин, като бележи в дебюта си, именно срещу Барселона. Атлетико Мадрид печели първата си титла от 1996 г. насам, а Вия е точен 13 пъти в 36 мача този сезон.

На Световното първенство през 2014 г. Вия бележи последното си и рекордно 59-то попадение за националния отбор и девето на световни първенства.

Авантюрата му в Ла Лига приключва и Вия се насочва към МЛС след трансфер в Ню Йорк Сити. Преди САЩ, нападателят минава през Мелбърн Сити, където играе четири мача, за да набере скорост и възвърне нивото си. Вия се превръща в първия капитан на американския отбор и вкарва първият гол за клуба. През 2016 г. голаджията печели наградата за най-добър играч в първенството. През 2018 г. бележи своя гол №400 в кариерата си при победата над Далас с 3:1. Той се превръща в най-верния футболист в историята на клуба.

Вия реши да завърши кариерата си в японския Висел Кобе, където си партнира редом до своя приятел и бивш съотборник в Барселона и Испания Андрес Иниеста. В средата на месец ноември Вия обяви, че се завръща в Ню Йорк, но новата му роля ще бъде собственик на втородивизионния отбор от Куинс – Куинсборо.

"Благодаря на всички отбори, треньори и съотборници, които ми позволиха да се наслаждавам на мечтана кариера. Благодаря на семейството ми, което винаги ме подкрепяше", заяви Вия, сбогувайки се с футбола.