Големите губещи: Кои партии се провалиха тотално?

Новини
22:09 - 04 Април 2021
17668
Големите губещи: Кои партии се провалиха тотално?

Кои партии минават бариерата от 1% за взимане на субсидии, но не стигат до 4% за влизане в парламента? Lupa.bg публикува обобщените данни на база на прогнозните резултати на агенциите към 21 часа тази вечер.

Според първите екзитполове най-силна от извънпарламентарните партии ще е „Възраждане“. Тя взима между 2,1 и 2,5% от гласовете. На предишните избори формацията на Костадин Костадинов, популярен с прозвището Копейкин, се представи по-неубедително и взе 1,8%.

„Републиканци за България“ на Цветан Цветанов също може да се вреди за субсидии. Според данните на „Алфа рисърч“ към момента тя е с 1,1%, според „Галъп“ - с 1,5%, а според Тренд“ - 1%. „Атака“ се люшка между 0,7 и 1,1 %, съответно, според „Алфа рисърч“ и „Галъп“. АБВ на Румен Петков (вероятно с помощта на Атанас Мангъров) също може да прескочи единия процент. 0,7% взима тази партия според „Алфа рисърч“, но 1% според „Галъп“.

Любопитно е, че бизнесменът с куп обвинения Васил Божков също може да вземе субсидии. Според „Тренд“ партията „Българско национално обединение“ (БНО), която ползва Божков на тези избори, получава цели 2,6%. Това обаче засега не се потвърждава. Истинската нова партия на Божков се казва „Гражданска платформа Българско лято“. Тя обаче не успя да участва от свое име заради късната й регистрация в съда. БНО се ръководи от рапъра Георги Георгиев-Готи. Той „дари“ изцяло листите си на Божков на тези избори. Любопитно е, ако БНО получи субсидии, как ще се делят парите. Тази вечер Васил Божков обяви, че не признава резултатите от изборите, които според него били откраднати.

„Воля и НФСБ“ е с между 2,1 и 2,9% според различните социологически агенции. На партиите от тази формация обаче няма да се полагат субсидии. Според закона коалициите не получават държавни средства, ако не преминат 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.