Голяма река тече под Антарктида

Дълга е 460 километра

Мистика
06:45 - 01 Ноември 2022
3811
Голяма река тече под Антарктида

Докато изследват Антарктида, учени стигат до удивително откритие. Те откриват огромна река с дължина 460 километра под ледения континент. За откритието на учени от Imperial College London разказва списанието Nature Geoscience.

Установено е, че тази река значително влияе върху течението и топенето на ледената покривка, като създава условия за ускорена загуба на лед със затоплянето на климата. Реката събира вода от основата на ледената покривка на Антарктида.

Когато учените за първи път откриват езерата под антарктическия лед преди десетилетия, те смятат, че езерата са изолирани едно от друго, казва проф. Мартин Сигърт от Imperial College London. Той признава, че сега учените започват да разбират, че под леда има цели системи, които са свързани помежду си с реки.

Експертите изчисляват, че ледът в региона, където се провежда това проучване, може да повиши глобалното морско ниво с 4,3 метра. Установена е и пряка връзка между това колко хлъзгава е основата на леда и колко лед се топи.

Има два основни начина, по които водата се появява под ледените покривки. При единия водата тече през дълбоки пукнатини с повърхностна стопена вода. Друга река се образува от топене в основата на ледниците поради естествената топлина на Земята и триенето от движението на леда над сушата.

Полярните ледени покривки обаче имат свои собствени характеристики. През летните месеци повърхността на Гренландия се топи бързо. Това позволява огромно количество вода да тече през дълбоки пукнатини. В Антарктика обаче летните температури са твърде ниски, за да стопят достатъчно повърхностна вода, за да създадат пукнатини.

Сега новото откритие напълно опровергава това вярване. То показа, че достатъчно вода може да се произведе от основната на ледниците, за да се образуват реки под километри лед.

Откриването на такава огромна система показва колко малко знаем за този континент, казват изследователите. Екипът работи да събере повече данни, за да разбере по-добре как промяната в Антарктика може да повлияе на планетата в бъдеще.