Голяма снежна буря затвори междущатска магистрала в САЩ

Пожари в Тексас пък взеха две жертви

Новини
10:21 - 02 Март 2024
2302
Голяма снежна буря затвори междущатска магистрала в САЩ

Най-голямата снежна буря за сезона беше регистрирана в Калифорния. Стихията затвори близо 160 км от междущатска магистрала.

Пътните патрули са реагирали на десетки сигнали за инциденти заради намалената видимост, хлъзгави участъци и затънали в преспите автомобили.

Властите призоваха жителите да не пътуват заради очакванията снежната покривка да достигне до 3 метра, а вятърът да развие сила 120 километра в час

Прогнозите за високи температури и силните ветрове в щата Тексас засилват притесненията, че пожарите там трудно могат да бъдат овладени.

Губернаторът на щата Грег Абът е издал декларация за бедствие в 60 окръга.

До сега се съобщава за две жертви, мъртви животни, изгорели домове и почерняла изгорена  земя. Синди Оуен е шофирала в окръг Хемфил във вторник следобед, когато попаднала в огъня. Излязла от пикапа си, но пламъците я застигнали. Открита е от случаен минувач и откарана в болницата в Оклахома, но починала от обгарянията си. А 83-годишната Джойс Бланкеншип, е намерена в изгорелият й дом.

Според Губернаторът на щата Грег Абът пожарите са засегнали до момента повече от  4400 квадратни километра и унищожили най-малко 500 сгради.

Причината за възникването се  разследва, въпреки че силните ветрове, сухите треви и необичайно топлото време определено помагат за разпространението на огъня.

Президентът Джо Байдън, който беше в Тексас в четвъртък, за да посети границата между САЩ и Мексико, каза, че е наредил на федералните служители да направят „всичко възможно“, за да помогнат на пострадалите. 

"Когато настъпят бедствия, няма червени или сини щати", каза Байдън.