Голямата Илка Зафирова вече едва ходи (снимки)

Новини
20:03 - 19 Май 2022
8310
Голямата Илка Зафирова вече едва ходи (снимки)

Голямата актриса Илка Зафирова вече почти не може да ходи и едва се крепи на крака. Това забелязаха днес фотографите по време на тържествената церемония в президентството, където 81-годишната звезда на Малък градски театър "Зад канала" получи напълно заслужено орден „Св. Св. Кирил и Методий“ - огърлие, за особено значимите й заслуги към развитието на българската култура.

Зафирова дойде в сградата на Президентството, подкрепяйки се с бастун. Тя призна пред репортери, че в последните 2 години много трудно ходи и почти не излиза от дома си. "Краката много ме болят. Е, днес положих големи усилия, нямаше как... Старостта не е никак хубава", усмихна се звездата от филма "Вълчицата" и десетки театрални представления.

Президентът Радев връчва ордена на Илка Зафирова

"Актрисата е едно от лицата на Малък градски театър „Зад канала“ и име-емблема за българския театър. Нейните публични изяви - творчески и граждански, винаги се превръщат в значим обществен жест. За огромната зрителска аудитория, обединяваща различни поколения, запомнящо се е останало щастието от срещата с прекрасно пресъздадените нейни роли. Голяма част са създадени по софийските сцени - театър „София", Малък градски театър „Зад канала", Театър ,,199" и са свързани с българската класическа и съвременна драматургия.

Илка Зафирова е носител на множество награди, между които: "Аскеер" за главна женска роля в „Свекърва" от Антон Страшимиров (1996 г.), "Аскеер" за поддържаща женска роля в „Без кожа", режисьор Бина Харалампиева (2003 г.), Награда "ИКАР" за цялостно творчество (2016 г.), Награда „Златното перо" за изключителен принос към българската култура и изкуство (2016 г.) и други.

Връчването на държавната награда, орден „Св. Св. Кирил и Методий" огърлие на Илка Василева Зафирова е израз на висока чест и уважение към нейния професионален път и творчество", се казва в прессъобщението на Президентството.