Голямо признание за българската спортна журналистика!

Станимира Атанасова е най-добрият млад репортер в света за 2023 г.

Топ
13:48 - 30 Април 2024
1830
Голямо признание за българската спортна журналистика!

В годината, в която Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS) чества своя 100-годишен юбилей, българи се наредиха сред най-добрите.

Журналист от спортната редакция на bTV - Станимира Атанасова, бе избран за най-добрият млад спортен репортер в света за 2023 г. под 30-годишна възраст.

Тя спечели престижната статуетка на специална церемония на AIPS в Санта Сузана заради покъртителната история "Писмо до теб" - изповедта на един от най-добрите български баскетболисти на колички Персиян Еленков. Преди 5 години той едва оцелява в катастрофа, като губи крака си, но благодарение на вещата намеса на неизвестен мъж, който му оказва първа помощ на магистрилата, днес живее втори живот.

"Гордост! Думата, която бих избрал между всички думи, за да опиша само с една чувството при отбелязването на 100-годишнината на Международната асоциация на спортните журналисти (AIPS)! България е в началото на историята. България е част от нея и днес. А днес дава вяра - че ще бъде и утре!", сподели в социалната мрежа Найден Тодоров - председател на българската асоциация на спортните журналисти.

"Владислава Лазарова - шеф на спортната редакция на bTV, впечатли в силния панел за ролята на жените в спортната журналистика. Колеги от целия свят бяха впечатлени от една българка на ръководна позиция в сферата.

Ще спомена другите на сцената до Влади.

Дона де Верона (САЩ) - двукратна олимпийска шампионка по плуване от Токио 1964, избрана за "най-забележителната жена спортист" през същата година.

И още две впечатляващи дами от настоящото ръководство на AIPS - вицепрезидентите Жужа Чисту (Унгария) и Евелин Вата (Кения).

Станимира Атанасова бе избрана за номер 1 в света в категория Young Reporters Broadcasting на AIPS Sport Media Awards! На церемонията по връчването на световните награди за спортна журналистика по време на конгреса на AIPS в Санта Сузана (Испания) българка се качи на сцената на победителите с уникалната история "Писмо до теб".

1887 номинации от 140 страни бяха подадени за AIPS Sport Media Awards 2023. В последната фаза останаха 33-ма... А на церемонията бяха обявени и наградени призьорите и победителите. Сред шампионите е и една българка!", допълни още Тодоров.