Гонят имигранти от безплатните приюти в Ню Йорк

Предлага им се безплатен еднопосочен билет до всяка точка на света, но повечето от тях отказват

Новини
15:13 - 16 Декември 2023
2460
Гонят имигранти от безплатните приюти в Ню Йорк

Новата година може да се окаже студена и мрачна за хиляди семейства на имигранти, които живеят в приюти в Ню Йорк. С настъпването на зимата местните власти ги информират, че трябва да се изнесат, като не им се дава гаранция, че ще получат подслон на друго място, съобщава Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това се налага, защото бездомните имигранти и техните деца са ограничени при престоя си в обществените приюти, който може да бъде най-много до 60 дни съгласно заповед, издадена през октомври от кмета на Ню Йорк Ерик Адамс. Тази стъпка според кмета демократ е необходима, за да се облекчи системата за настаняване в приюти, претоварена от търсещи убежище имигранти, които преминават през южната граница на САЩ.

Няколко американски градове, които са сред най-засегнатите от притока на бездомни имигранти, наложиха собствени ограничения за престоя в обществени приюти, позовавайки се на различни причини, включително нарастващите разходи, липсата на места и нежеланието на градските управи да окажат натиск върху хората да си намерят сами жилище или да напуснат града.

Миналия месец град Чикаго в щата Илинойс въведе ограничения, позволявайки максимален 60-дневен престой в приюти. В щата Масачузетс бе ограничен броят на семействата имигранти в приютите за настаняване до 7500 души. В град Денвър в щата Колорадо престоят на имигрантските семейства бе ограничен до 37 дни, но този месец бе временно преустановено прилагането на решението с оглед на настъпващата зима.

В Ню Йорк се очаква първите семейства да достигнат 60-дневния си лимит само няколко дни след Коледа, но кметството заяви, че тези имигранти ще получат удължаване на престоя си до началото на януари. За разлика от повечето големи градове, в Ню Йорк от десетилетия съществува така нареченото право на подслон, което задължава управата на града да осигури спешно жилища на всички, които поискат такъв подслон.

Пълнолетните имигранти без деца обаче са обект дори на още по-строги мерки. На тях им се предоставя възможност за престой в приют за не повече от 30 дни.

Десетки мъже и жени, много от които с личния си багаж и други вещи, се редят всяка сутрин на опашка в мразовитото време на мястото, където трябва да подадат молба за подновяване на престоя си в приюти. Предлага им се безплатен еднопосочен билет до всяка точка на света, но повечето от тях отказват.

Някои успяват да си осигурят още един 30-дневен престой в приюта, но много други казват, че си тръгват с празни ръце и трябва да се наредят отново на опашка на следващия ден, за да опитат пак късмета си, отбелязва Асошиейтед прес.