Гонзо: Няма да викаме играчи, които не са титуляри в клубовете си

Всички национални отбори ще работят с единна методика и стратегия, с обединена игрова философия, заяви временният селекционер на България

Спорт
16:10 - 14 Юни 2022
2518
Гонзо: Няма да викаме играчи, които не са титуляри в клубовете си

Селекционерът на националния отбор на България - Георги Иванов, говори след поредицата от мачове на "трикольорите" в Лига на нациите. Гонзо обяви, че в тима на България ще има радикални промени.

В националния тим ще бъдат викани и ще играят само футболисти, които взимат редовно участие в клубните си отбори. 

Иванов разкри още, че тази година БФС променя наредбата за първенствата и турнирите -

налагат се правила за задължително участие на млади играчи във Втора и Трета лига – в Трета лига трима футболисти до 23 години трябва да бъдат в стартовия състав и да играят пълните 90 минути.

Също така се вкарват втори отбори на професионални клубове в Трета лига, където ще могат да играят професионални футболисти до 21 години.

БФС ще обърне и сериозно внимание на подрастващото поколение.

"Отчитам грешки в селектирането на футболистите – всички сме наясно, че България не разполага с голям избор от качествени играчи, но в отбора трябва да се викат само и единствено футболисти с игрова практика и във форма.

Оттук насетне играчите, които не играят в клубовете си, няма да бъдат взимани в националния отбор, независимо от имената им.

Също – онези, които идват контузени, ще бъдат изследвани и ако се прецени, че не могат да се възстановят навреме и да бъдат пълноценни, ще бъдат освобождавани", каза Гонзо.

"Категоричен съм, че в бъдеще всички национални отбори ще работят с единна методика и стратегия, с обединена игрова философия. С вътрешен кодекс на поведение, с дисциплина. Само така можем да развием футболисти, които след 4-5 години ще дадат резултат. За целта обаче първо трябва да си подредим къщата отвътре", допълни той.

"От септември стартираме и единна програма в 7 региона, в които футболистите на 13 и 14 години ще бъдат викани по веднъж в седмицата, за да им бъдат преподавани основни правила и тактически познания. Те ще работят една-две години по единна програма, за да бъдат с изграден стил, когато навършат 15 години", заяви Иванов.

Искам да кажа нещо много важно – изключително съм разочарован от отношението на бивши футболисти и национали, които само чакат да дойде мач на националния отбор, и излизат да критикуват и да дават пресконференции. Дори не чакат самия мач, а започват с негативизма преди него. Това оказва огромно влияние върху футболистите, върху средата, върху всички. Няма как да се правиш на невероятен патриот и родолюбец, а да сипеш хули върху собствения си отбор и едва ли не да стискаш палци България да загуби, за да докажеш собствена теза и да постигнеш користни цели.

Четох някакъв анализ как се крием зад инцидента в Грузия. Дори за секунда не ми е минала мисъл, че не трябва да играем в този мач! За нас беше важно да играем. Каквото и да сме преживяли, ние сме професионалисти и трябва да вършим работата си по най-добрия начин, а футболистите - да знаят, че защитават авторитета на България, а не собствения си.

Случилото се с Тошко Неделев е изключително неприятен инцидент, но трябва да подчертая, че БФС, грузинската федерация и всички ние, които бяхме в Тбилиси, направихме и ще направим всичко възможно той да се възстанови.

Осигурили сме най-добрите условия за него и семейството му. Опитваме се дори да осигурим санитарен самолет, който да го транспортира в България.

Крайно време е хората да разберат, че всички футболисти са равни, те са си наши, независимо от кой отбор са. Аз ги чувствам като свои деца, без значение дали са от Левски, ЦСКА или Лудогорец", сподели пред Гонг Иванов.