Горанов: Новият лимит на дълга до 10 млрд. лева не е празен чек

Участниците в Бюджетната комисия заседават с маски и ръкавици

Новини
11:18 - 03 Април 2020
948
Горанов: Новият лимит на дълга до 10 млрд. лева не е празен чек

"Новият лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек", бе категоричен пред депутатите  финансовият министър Владислав Горанов. Той представи пред бюджетната комисия в парламента параметрите на актуализацията на бюджета. Както бе решено, лимитът по новия дълг ще бъде увеличен от 2,2 милиарда лева.

За да се финансира дефицитът в хазната и увеличаването на капитала на банката за развитие, са необходими 4,2 милиарда лева. Останалата сума ще бъде буфер, обясни Горанов.

"Чуха се думи за празен чек, няма нищо празно в този чек, защото в момента, в който средствата постъпят в сметките на Фискалния резерв, те могат да напуснат Фискалния резерв само по три причини за погашение на дълг, за операции, свързани с финансиране, в смисъл придобиване на дялове и акции, както е случаят с увеличението капитала на Българската банка за развитие и за разходи. Всеки един от тези аспекти е предварително нормативно определен".

Заседанието на бюджетната комисия се провежда в пленарната зала заради мерките за ограничаване на заразата с коронавирус. Участниците в заседанието са с маски и ръкавици.