Горбачов зове Русия и САЩ за нов диалог за ядрените оръжия

Бившият президент на СССР смята, че Вашингтон се стреми към военно превъзходство

Новини
12:10 - 17 Декември 2019
1596
Горбачов зове Русия и САЩ за нов диалог за ядрените оръжия

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов призова Русия и САЩ да възобновят диалога по въпросите на ядрените оръжия и да се стремят към свят без ядрени оръжия. Горбачов счита, че чрез излизането от системата от договори за съкращаване на ядрените въоръжения САЩ се стремят към военно превъзходство. Според него тази цел е опасна и недостижима. Позицията си Горбачов сподели пред японския вестник Asahi, предаде ТАСС.

„Причината САЩ да се оттеглят от договорите - каза Горбачов, се крие в желанието им да се освободят от всякакви ограничения във военната сфера и за абсолютно военно превъзходство. В съвременния свят обаче хегемонията на една сила е невъзможна ... Ако има нестабилност в сферата на обезпечаването на сигурността, то в резултат от нова надпревара във въоръжаването цялата световна политика ще се потопи в анархия и непредсказуемост. Това ще навреди на сигурността на всички страни, включително и на САЩ“.

В интервю за Си Ен Ен пък бившият президент на СССР изрази надеждата си за запазването на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) между Руската Федерация и САЩ. Действието му бе прекратено на 2 август по инициатива на Вашингтон. Бъдещето на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия остава неясно. Действието му изтича през февруари 2021 г., но продължаването на документа остава под въпрос поради позицията на САЩ.