Горчиво! Боил Банов се жени за Ива Петрони

През ключалката
00:05 - 25 Април 2019 (обновена)
24828
Горчиво! Боил Банов се жени за Ива Петрони

Министърът на културата Боил Банов се жени днес, на Велики четвъртък, за приятелката си журналистката Ива Петрони. И двамата потвърдиха щастливата вест.

Връзката на Банов и Петрони започва, когато той е зам. министър на културата, а по същото време тя е шеф на кабинета на министър Вежди Рашидов. Иначе младоженците се познават от малки.

Церемонията по бракосъчетанието ще се състои в тесен приятелски кръг. Младоженците не искат публичност на този личен интимен акт. Засега не е ясно дали Банов и Петрони ще сключат и църковен брак. Църковните венчавки по време на пости и през Страстната седмица преди Великден са строго забранени. Ако решат да си кажат "да" и пред Бога ще трябва да го направят след Възкресение Христово.

Това е първа сватба в кабинета "Борисов" 3. Премиерът, който преди време заръча на министрите си да се женят и да сключват бракове, а не да живеят само на семейни начала, бил много щастлив от новината и в аванс е поздравил младоженците.

Ива Петрони е родена на 12 юни 1971 г. През 1995 г. завършва магистратура по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Била е дългогодишен репортер, коментатор, редактор във вестниците „Диалог” и „24 часа”, работила е и в седмичното обзорно-политическо предаване на БНТ – „Панорама”, както и като водеща на коментарното предаване „Екип 4” (БНТ), на сутрешния блок на Нова ТВ „Здравей, България!” и на предаването „Темата на Нова” (Нова ТВ).

От 2005 г. е ръководител на пиар департамента на "Промедиа". От 2007 г. е изпълнителен директор на „Д&Д Агенция за проучвания и връзки с обществеността” АД. От юли 2009 г. е началник на политическия кабинет на министъра на културата. Напусна министерството, когато приятелят й Боил Банов стана министър. Сега се е посветила да пише пътеводители за планински туризъм в България.


Боил Банов е син на известния актьор Васил Банов, който освен десетки роли в киното се изявява и като прокурора в нашумелия крими сериал "Дяволското гърло".

Министърът също е роден през 1971 г., на 26 май 1971 г. Завършва театрална режисура в НАТФИЗ, следва и културология в Софийския университет. Дебютира в Драматичен театър – Хасково с постановката „Свекърва“ от Антон Страшимиров. В продължение на 15 години беше директор на хасковския театър. Режисьор е на постановки в различни театри в страната – Народен театър, Сатиричен театър, „Сълза и смях". Запален е по шаха, участва в шахматни турнири.

Назначен е за заместник-министър на културата в служебното правителство на Георги Близнашки на 14 август 2014 г. Избран за министър на културата на 4 май 2017 г. от 44-ото Народно събрание.