Горещи дебати текат на "Дондуков"2 за Северна Македония

Правителство, парламент и президент решават дали да дадат рамо на съседката за Евросъюза

Новини
11:54 - 30 Септември 2019
4123
Горещи дебати текат на Дондуков2 за Северна Македония

Горещи дебати текат по темата Северна Македония в президентството на „Дондуков”2. Правителството, държавният глава и представителите на Народното събрание трябва да се разберат и да дадат позиция дали ще подкрепим съседката за членство в Евросъюза.

За важните разговори, в сградата на „Дондуков”2 пристигнаха премиерът Бойко Борисов, военният министър Красимир Каракачанов, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, представители на парламентарните групи от НС.

Най-остра позиция по темата зае военния министър Красимир Каракачанов, който буквално постави ултиматум - ако кабинетът не излезе с позиция, че няма да подкрепи членството на Северна Македония в Евросъюза, ВМРО напуска властта. Според него, Северна Македония не изпълнява договора за добросъседство с България в частта за изчистване на казусите в общата ни история.

Каракачанов е категоричен, че на този етап България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато „не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Северна Македония". 

„Единственото правилно решение, е да излезем с решение на МС. Оценяваме, че Северна Македония не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим”, заяви вицепремиерът.