Говорителят на НСО пред Lupa.bg: Виновни сме, става въпрос за дете!

Общество
16:25 - 13 Декември 2019
4915
Говорителят на НСО пред Lupa.bg: Виновни сме, става въпрос за дете!

„Ние сме априори виновни, все пак става въпрос за дете”. Това призна пред Lupa.bg пиарът на Националната служба за охрана (НСО) Веселин Нинов, потърсен за коментар по повод катастрофата с кола на службата в София, при която тежко пострада 14-годишен ученик.

„Шофьорът е проверен на излизане и на влизане в гаража на НСО с дрегер, няма алкохол”, подчерта говорителят на държавната служба към президента Румен Радев. На въпроса дали БМВ-то се е движело под специален режим, Нинов бе категоричен: „Не, не е имало специален режим. Става дума за кола, която не се ползва от охраняемо лице”, подчерта Веселин Нинов.

Попитан защо маршрутът на колата минавал по столичния бул. „Драган Цанков”, говорителят на НСО обясни, че по булеварда автомобилът се прибирал към един от гаражите на службата.

„Поднасям още веднъж своите извинения на семейството на детето. В постоянна връзка сме с неговите родители, както и с лекарския екип, който се грижи за момчето. Готови сме да помогнем с каквото можем за неговото възстановяване”, увери пресаташето на НСО.

По думите му, след като Военно-окръжна прокуратура-София си свърши работата, всеки ще поеме своята персонална отговорност според буквата на закона.

Lupa.bg се допита и до експерт от парламента, който да коментира казуса с поредното ПТП с кола на НСО.

„Националната служба за охрана (НСО) е специализирана военизирана държавна служба към президента на Република България. Това гласи чл. 5 (1) от Глава втора „Статут и устройство” на Закона за Националната служба за охрана, влязъл в сила на 1 ноември 2015-а, след като дълги години спецслужбата охраняваше държавните мъже без действащ закон.

В този смисъл президентът Румен Радев дължи отговори на няколко много важни въпроса, които да изяснят чия е вината за 14-годишното момче, което бере душа в „Св. Анна”, отсече източник на Lupa.bg от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание.

„Категоричен, че вината за трагедията е на НСО, а не на конкретния шофьор, блъснал детето. Службата, която е като държава в държавата, ще се опита да прехвърли вината на водача, така е било винаги. Но за да се стигне до истината, трябва да се установят няколко детайла - например, шофьорът преминал ли е инструктаж, който се прави всеки ден, и ако да, от кого е инструктиран?

Много важно е да се разбере и колко време водачът е почивал през последната седмица, защото в НСО има служители, които работят с дни наред недоспали. Друго обяснение, което НСО и в частност президентът дължат, е какво е техническото състояние на автомобила, кога е преминал преглед, къде е направена проверката”, подчерта информаторът ни.

От изключителна важност е да се разбере и дали в момента на катастрофата автомобилът на НСО е бил под специален режим на движение, т.е., с включена светлинна и звукова сигнализация. Говорителят на спецохранителите Веселин Нинов обаче разясни, че колата не е била под спецрежим на движение.

„Само „тримата големи” в държавата имат право да се возят под постоянен спецрежим - президентът, премиерът и председателят на парламента. За всички други в закона е разписано, че могат да ползват специалния режим само при непосредствена терористична заплаха. Ако е бил включен, значи ВИП персоната, която ползва автомобила, е била заплашена от терористи. Тогава трябва да се каже кой се вози в тази кола и откъде е дошла заплахата”, напомни източникът на Lupa.bg. А статистиката на НСО е категорична - водачите й допускат по около 10 произшествия (но не задължително по тяхна вина), на средно 2 - 2,5 милиона километра пробег. По наша информация колата, която блъсна детето, е на минимум 16 години, като е била купена през 2003 г. 

Към момента 14-годишното пострадало момче е с черепно-мозъчна травма, мозъчен отток и мозъчна контузия. То обаче е в съзнание и е адекватно. Освен това младежът има тежка лицево-челюстна травма - счупен нос и избити зъби. За капак детето е със счупена предмишница, гръдна и коремна травма, които са под наблюдение, тъй като може да предизвикат усложнения.