Гръцка брегова охрана опитала да спука лодка, пълна с мигранти

Видео показва как служителите на реда нападат плавателния съд, стрелят във водата

Новини
13:33 - 03 Март 2020
2510
Гръцка брегова охрана опитала да спука лодка, пълна с мигранти

Видео, на което се вижда как гръцката брегова охрана напада лодки с мигранти се върти в Интернет и предизвика разгорещени коментари, съобщи Нова.

На кадрите се вижда как служителите на реда пробват да пробият плавателен съд, пълен с бежанци и стрелят във водата. Случаят идва само няколко часа, след като Турция обяви, че няма да оказва съпротива на бежанците, желаещи да пресекат гръцката граница.

В изявление пред журналисти представител на турската власт каза, че гръцката брегова охрана „е провела маневри с цел да потопи гумена лодка, пълна с мигранти”.

Видеото се появява, малко след като излезе друга спорна информация, че дете е починало в лодка, превозваща 48 души в близост до гръцкия бряг.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас отхвърли твърденията на Турция, че има убити мигранти на границата между двете страни. 

"Не са били произведени изстрели от гръцките граничари по нито един човек, опитващ да влезе в страната нелегално. Обратните твърдения не са нищо повече от груба и умишлена дезинформация. Фалшива новина!", написа Пецас в Twitter.

Повод за това бяха думите на Реджеп Ердоган, който каза, че гръцките сили на реда са убили двама сирийски бежанци.