Гръцки туристи напълниха Банско покрай почивните дни

Опашки от българи се извиха наобратно заради ученическата есенна ваканция

Новини
11:00 - 28 Октомври 2023
4709
Гръцки туристи напълниха Банско покрай почивните дни

Изборите и националния празник на Гърция препълниха родните курорти. Въпреки, че черешката на тортата – снегът, все още го няма, всички в курорта очакват този уикенд той да се напълни с туристи, най-вече от Гърция и разбира се, от България, предава НОВА.

От Гърция, защото в южната ни съседка имат поредица от почивни дни заради националния празник там, а пък български туристи, защото разбира се учениците са във ваканция и се очаква много родители да ги доведат тук в Банско, за да се порадват на хубавото, приятно, топло и все още слънчево в планините време, какво ще правят хората в Банско, вижте сега.

Ако този уикенд сте предвидили да сте в Банско, със сигурност ще си припомните как е добро утро и добър ден на гръцки.

"При нас има празници, вчера в Гърция празнувахме Свети Димитър, аз се казвам Димитрий, в събота пък празнуваме национален празник, годишнина от събития през Втората световна война. Така, че не е изненада, че тук в Банско ще дойдат много гърци. Преди всичко, Банско е много близо до Солун. От гледна точка на красива природа, прекрасни гледки, лукс и не на последно място цените. Никак не скъпо, поне за нас гърците. Това е може би третия или четвъртия път, в който идвам тук и ще идвам още дълго", каза Дмитрий. 

Гърците са и сред любимите туристи в Банско. "Културни хорица са, повечето нали, има хора и хора, но като цяло културни и приятни хорица са. Те ни обичат, че ние ходим там при тях и те идват тук при нас, общо взето така приятелски народи сме, надявам се Банско да се напълни, да им дадем приветлива атмосфера на хорицата, да ги нахраним", обясни Преслав Йонов.

"Хубави клиенти са, хапват, пийват… балканци", каза Николай Георгиев, собственик на механа. 

Но разбира се, в Банско знаят, че предстоящите избори може да съкратят уикенда на част от гостите в курорта, особено тези, които ще жертват почивката си за да упражнят правото си на глас.
"Най-вероятно ще се отразят и изборите, защото доста хора ще гласуват, но който предпочете Банско пред изборите, добре дошъл е", посочва Георгиев. 

А Банско и по това време на годината предлага разнообразни занимания. "Въпреки, че много хора го възприемат като мъртъв сезон, за мене е най-хубавото време, защото е спокойно", казва Марияна. 

"Плановете ни са да се качим някъде високо в планината. И останалото просто почивка, основните дейности ще са катерения и почивки. А после през зимата ще дойдем за ските и за всичко останало", допълни Дмитрий. 

"Планината - там горе е страхотно, свеж въздух, който е с дечица, дечицата специално доста приятничко, хората може да си отидат на хотелчета. Предполагам сега не са толкова скъпи пакетите както през сезона, също има и минерални бани до Банско – Баня има едно село, доста хора го посещават", посочва Йонов. 

Освен туристи, по улиците в Банско навсякъде се срещат и новите жители на курорта – дигиталните номади. "Аз съм дигитален номад - вид хора, които работим дистанционно, и някакси Банско стана прекрасен център за такива хора като мен, прекрасно е мястото и затова сме тук, а специално аз вече си закупих и жилище, така че оставам тук. Аз вече съм от Банско", обясни Ренато, дигитален номад.