Грамотността – верният съюзник

Култура
14:38 - 23 Май 2022
33594
Грамотността – верният съюзник

В навечерието сме на празника, който би трябвало да вълнува сърцата на всички българи. Отбелязваме утрешния 24 май като Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Дълго име за празник, но съставните му части до едно са неизменна част от нашето минало, настояще и бъдеще. Те определят духовната ни принадлежност към земя, която е дала на много други народи нещо изключително важно – писменост. Колко държави могат да се похвалят със собствена азбука, колко от тях имат свое запазено място сред онези, допринесли за просвещаването на милиони хора!

Сега в София за първи път са част от мощите на светите братя Кирил и Методий. Който може, нека намери време да се преклони пред тях в катедралния храм „Света Неделя“. Почитта е най-малкият, най простият жест, чрез който можем да изразим своята признателност към великото им дело.

Отдавна български графични дизайнери разработват шрифтове на българска кирилица, в последно време тенденцията да се въведат за ползване изцяло български шрифтове става все по-актуална. Малцина знаят, че в момента масово използваме руската, като дори най-висшите ни държавни учреждения издават актовете си чрез използването на руските графични знаци.

А нашата азбука е по-хубава, по-автентична е. И е ужасно, че в училищата вече не се държи толкова на правопис и краснопис. Да пишеш красиво на собствената си азбука, да четеш книги, отпечатани с нейните букви, е възторг, чийто важен смисъл осъзнаваме с времето.

Ставаме все по-неграмотни, а неграмотността погубва мечтите ни.

Когато бяхме първокласници, в училище се провеждаше празник на буквите. Всеки носеше на главата си изрязана корона от картон, на която се изписваше съответната буква от българска азбука. Запомнил съм, че на моята бе изобразен знакът на буквата „Б“. С нея започва и най-възхитителната дума в нашия език – Бог. Именно той е в основата на духовното мироздание, а ние не забравяме това заради писмото, което ни е дал чрез делото на Светите братя. Затова и Стоян Михайловски е написал:

"Върви, народе възродени,

към светла бъднина върви,

с книжовността, таз сила нова,

съдбините си ти поднови!

 

Върви към мощната Просвета!

В световните борби върви,

от длъжност неизменно воден -

и Бог ще те благослови!“

Празнувайте утре! Бъдете благословени и обичайте родния български език. Грамотността е верен съюзник във всяко начинание.

Поетът Добромир Банев специално за Lupa.bg