Гранде Торино - 72 години по-късно от трагедията

По това време Биковете са най-силният отбор в Италия

Спорт
15:58 - 04 Май 2021
3320
Гранде Торино - 72 години по-късно от трагедията

На 4 май 1949 г. една ужасна вест се разпространява из Торино и цяла Италия. В Трагедията на Суперга загива тимът оставал в историята на клуба като “Гранде Торино”.

На връщане от бенефисния мач на легендарния футболист на Бенфика Сиско самолетът превозващ отбора на Торино се разбива при кацане на хълма Суперга в близост до италианския град.

Всички пасажери на летателната машина загиват, като освен футболистите и шефове на Торино там има трима журналисти, хората от екипажа и организатора на пътуването.

По това време Торино е най-силният отбор в Италия. Практикува схемата 4-4-2 десет години преди тя да донесе големите успехи на националния отбор на Бразилия, а някои от тактическите прийоми оживяват отново 35 години по-късно при създаването на холандския Тотален футбол през 70-те години.

“Биковете” до такава степен доминират в първенството на Италия, че печелят 4 поредни шампионски титли на страната веднага след края на Втората световна война. Любопитното е, че и последният шампионат преди прекъсването на първенството заради войната е спечелено именно от Торино.

По това време играчите на тима са гръбнакът на националния отбор на Италия, като обикновено 8 или 9 играчи са именно от Торино. На 11 май 1947 г. за контролната среща с Унгария (3:2) националният селекционер Виторио Поцо пуска 10 полеви играчи от състава на “биковете” като само вратарят Сантименти IV е от Ювентус. Редовният титуляр Валерио Бачиголупо от Торино е оставен резерва в тази среща, в противен случай целият стартов състав на “Скуадра адзура” щеше да е от играчи само на един отбор.

Капитан на “Гранде Торино” е Валентино Мацола, бащата на легендарния футболист на Интер Сандро Мацола. Халфът Валентино е моторът на играта на “биковете” със своите умения да играе в защита, да бележи, да подава, да се бори и да мотивира съотборниците си. Известен е с въвеждането на т. нар. “Гранатов четвърт час”. Той настъпва обикновено, когато играта на Торино не върви. Мацола придърпва нагоре ръкавите на фланелката си, което е знак за съотборниците му да се стегнат. В повечето случаи след този жест “биковете” печелят срещите си. За него съотборникът му Марио Ригамонти твърди: “Валентино е половината отбор на Торино, останалите играчи сме просто другата половина”.