Гражданите срещу 5G: Масов протест на 1 октомври

Актуални новини
12:10 - 22 Септември 2020
20509
Гражданите срещу 5G: Масов протест на 1 октомври

В деня, когато посрещаме есента, ни връхлетя и една доста противоречива новина. Тихомълком и без много шум мобилните оператори у нас стартираха своята 5G мрежа. Това се случва едновременно във всички 27 областни центрове на страната. 

Отпорът обаче дойде моментално - новината провокира гражданите да обяват протест на 1 октомври. Събитието се организира от фейсбук групата Stop5G Bulgaria, която има 77 хил. членове.

Стартът на 5G мрежата се случва на фона на масовото обществено неодобрение на технологията. Има сериозни опасения, че тя влияе на здравето на човека и на околния свят. Изследвания и доказателства за противното – липсват.

Точно по тази причина за старт на новата мрежа е избран сегашният момент на протести и обществен хаос – за да мине незабелязано покрай призивите за оставка на правителството и гражданските демонстрации по улиците. „Общо взето, ловят риба в мътна вода”, коментираха пред Lupa.bg критици на технологията от Народното събрание.

Именно в парламента в началото на юли тихомълком и без излишни дебати депутатите дадоха зелена светлина за внедряването на 5G технолигията у нас. Това стана чрез промените в Закона за устройство на територията, приети на второ четене. 

С това изменение на закона обаче мнозинството даде ултра бърза писта за 5G, погазвайки Закона за етажната собственост, Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територията.

Още тогава депутати от Регионалната комисия в парламента алармираха пред Lupa.bg, че за второ четене на законопроекта не е имало официални становища нито на МРРБ, нито на МОСВ, нито на министерството на здравеопазването.

И съответно - никой не гарантира как ще са спазени максимално допустимите нива на електромагнитна радиация. 

Скандалното беше, че тази изцяло нова изградена технологична мрежа не подлежи на преценка на ОВОС. Тъй като няма регистър, към момента няма и никаква яснота на коя сграда какво съоръжение е разположено.