Грешките на скандалния Никола Попов и чии интереси обслужва реферът

Спорт
15:58 - 11 Май 2022
4580
Грешките на скандалния Никола Попов и чии интереси обслужва реферът

Никола Попов стана Ябълката на раздора между ЦСКА и Левски. Двата отбора се изправят в битка за националната купа в неделя, а вчера беше обявено и името на съдията, което разбуни духовете.

Не минаха и минути, а от "Армията" беше пусната светкавична декларация, подплатена с опасенията, че армейците ще бъдат ритуално рязани на финала.

За да влезе в червения тон, същото сториха и от Левски, в лицето на треньора Станимир Стоилов, който нападна собственика на ЦСКА Гриша Ганчев, правейки разкрития от миналото на бизнесмена.

Lupa.bg се връща назад в годините, за да ви припомни някои от фрапантните грешки на рефера Никола Попов, били те в ущърб на някои от клубовете у нас.

Ето и кратък списък:

- 25.VII.2015 г. Като допълнителен асистент-рефер на аут линията не зачита гол на "Литекс", макар топката да минава над метър във вратата на "сините" при равенството 2:2 в София. Тогавашният началник на съдиите Никола Джугански е принуден да каже: "Голът на "Литекс" бе чист, но не бе зачетен". Попов е изваден от нарядите за месец.

- 13.V.2017 г. "ЦСКА печели с 1:0 като гост срещу "Черно море". В края на мача Попов "извади" игра с ръка на Антон Недялков от наказателното поле и вместо дузпа отсъди пряк свободен удар.

- 6.IХ.2017 г. - Попов не гони Натанаел ("Лудогорец") за два удара без топка срещу Антонио Вутов ("Левски"), а вместо това измисля нарушение на играча на "сините" при нулевото равенство на "Герена". Бразилецът пък получава само жълт картон. Тити Папазов се заканва да поведе въстание срещу Попов, ако не бъде изваден от ранглистата.

- 25.XI.2017 г. Реферът позволява на "Левски" да победи с 1:0 като гост "Верея" с гол на Давид Яблонски в последната минута, макар че чехът игра с ръка.

- 21.VII.2018 г. - На "Лудогорец" - "Етър" (1:0) Попов не отсъжда дузпа в полза на "Етър" за явна игра с ръка на Якуб Швиерчок.

- 8.XII.2018 г. На "Левски" - "Етър" (2:1) отменя по необясними причини гол с глава на Иван Петков от гостите в последната минута, изтъквайки, че нападателят е извършил нарушение в атака. В този мач Попов записва Станислав Костов като автор на първия гол за "Левски", макар да става въпрос за автогол на Иван Скерлев.

- 16.XII.2018 г. Попов не посмява да отсъди дузпа за "Дунав" при домакинската загуба с 0:2 от "Лудогорец", въпреки че ясно се видя как Козмин Моци удря с лакът в лицето Ахмед Ахмедов.

- 23.II.2019 г. Реферът си навлича гнева на "Лудогорец", след като в мач срещу "Черно море", спечелен от варненци с 1:0, отменя гол на Якуб Швиерчок и не дава дузпа за игра с ръка на Пламен Димов. После обяснява, че видял как Димов играе с глава вместо с ръка, а Швиерчок е фаулирал вратаря при атаката си.

- 31.III.2019 г. В двубоя "Левски" - "Ботев" (Пд) - 1:1, Попов отсъжда несъществуваща дузпа за домакините за игра с ръка на Филип Филипов, макар топката да се удря в рамото му.

И това не е пълна извадка на допуснатите грешки. Има и други предишни пропуски, но се спираме само на тези, направени след обявяването му за футболен рефер №1 в България за 2016 г. от Асоциацията на българските съдии. В повечето случаи след грешките си Попов е оправдаван от Съдийската комисия или леко смъмрен. А при по-сериозен гаф е спиран от наряди за два-три кръга, след което отново е реабилитиран.

Което не пречи да бъде включен в листата на международните рефери. Последното му осигурява някои назначения за главен съдия (основно евроквалификации до 21 г. или срещи от Младежката шампионска лига), но също така сигурни и нелоши допълнителни доходи като четвърти съдия, където има основно задачата да вдига таблото за смени и да показва колко минути е продължението.

През 2020 г. Попов е ръководил три международни мача, а в други два е бил допълнителен съдия. През 2019 г. съотношението е било четири двубоя като четвърти съдия и три като главен, и т.н.

Срещу Попов не от вчера има брожения във футболните среди, че лансирането му като международен рефер, а и осигуреният му комфорт за вътрешното първенство въпреки грубите грешки се дължат на неговия баща. Антон Попов дълго време беше директор на направление "Първенства и турнири" в БФС, а от февруари 2014 г. стана зам. изпълнителен директор на футболната централа.

"При Никола Попов има много сериозен конфликт на интереси. Знаем кой е баща му. Ако някой каже нещо против съдийството, той бива изхвърлен, както бях изхвърлен и аз от този човек", коментира бившият методист на съдиите ни Детелин Баялцалиев.

Друг бивш рефер - Петър Янински, също беше критичен: "Щом такъв некадърник като Никола Попов е съдия №1, значи нещата наистина са извън контрол. Крайно време е да се вземат крути мерки и нещо да се промени. Всичко в българския футбол е шуробаджанащина."