Грета се включи в протест срещу участието на Израел в "Евровизия"

Новини
21:30 - 09 Май 2024
1143
Грета се включи в протест срещу участието на Израел в "Евровизия"

Грета Тунберг участва в пропалестински протест срещу участието на Израел в "Евровизия", който се провежда в Малмьо, предаде Ройтерс. Шведският град е домакин на музикалното събитие.

Това не е първото включване на екоактивистката в протест, подкрепящ Палестина. Още: Грета Тунберг се включи в пропалестински протест (ВИДЕО) Около 100 000 души се събраха в Малмьо на ежегодното събитие, което се провежда на фона на протести срещу израелската военна кампания в ивицата Газа, провокирана от нападението на "Хамас" на 7 октомври.

"Младите хора поемат водеща роля и показват на света как трябва да реагираме на това", заяви 21-годишната Тунберг. Ройтерс отбелязва, че тя е била с традиционния палестински шал, превърнал се в символ на съпротивата.

Около "Малмьо Арена", където се провежда музикалната надпревара, са поставени метални барикади и големи бетонни блокове. Полицията обекта, а посетителите трябва да преминат през металодетектори, преди да влязат в залата. Шведските власти се подготвят за евентуални безредици, а на площада има значително полицейско присъствие.