Григор Димитров би японец на старта в Рим

Българинът се справи в два сега с Йошихито Нишиока

Спорт
15:36 - 10 Май 2024
1777
Григор Димитров би японец на старта в Рим

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се класира за третия кръг на “Мастърс”-а в Рим, след като елиминира Йошихито Нишиока със 7:5, 6:4 за 1 час и 39 минути игра.

Първи сет

Григор направи една непредизвикана и една двойна грешка за 30-30, но все пак си взе първия сервис-гейм, благодарение на ефектна контрираща къса топка - 1:0. Следващите отигравания на българина също не бяха изчистени и личеше, че в началото на двубоя още се настройва към условията на корта, който не е сред големите в Рим. Негов бекхенд в мрежата направи резултата 1:1.

Неточностите продължиха в следващия гейм, но той се оказа доста безпроблемен и сравнително бързо Димитров съумя да дръпне отново леко с 2:1. Нишиока поддържаше добро ниво на сервис и в типичен стил с "процентен тенис" успяваше да се възползва от някои пресилени топки от ракетата на българина - 2:2.

Ефектен лоб от воле от средата на корта сложи край на първия в мача сервис-гейм на нула в полза на Григор за 3:2. Две поредни продължителни разигравания отидоха на сметката на Димитров и той за първи път се добра до дюс, но в следващия момент бекхенд по късия диагонал отиде леко в аут.

Фамозно изпълнение с отскок на Нишиока се превърна в уинър със задната страна на ракетата и му донесе авантаж, а той впоследствие си взе първото завързано подаване за 3:3. В този гейм се стигна и до първия брейк-бол, който Гришо обаче не можа да оползотвори.

Григор поведе с 4:3 с пореден безкомпромисен сервис-гейм, като вече оставаше усещането, че започва да контролира събитията на корта. Нишиока обаче този път не допусна интрига в подаването си и при 4:4 сетът навлезе в решителна фаза. Изчистената игра на Димитров му помогна за нула време да поведе с 5:4 и да опита да постави съперника под повече напрежение. До такова обаче не се стигна, защото българинът изобщо не можа да влезе в разиграване преди 40-0, след което прати бекхенд в мрежата за 5:5.

Гришо си гарантира тайбрек по отличен начин с бърз сервис-гейм за 6:5, но оставаше задачата да провокира грешки от съперника. Стигна се до такава за 15-30, а преди това световният номер 10 пак беше зарадвал публиката със страхотно бекхенд-воле. Неточност от бекхенд доведе до довен брейк-бол (сетбол) и Григор се възползва от него в продължително разиграване, в което топка на линията му даде преимущество - 7:5 аз 51 минути.

Втори сет

Гришо трябваше да премине през трудности при 30-30 в откриващия сервис-гейм на втория сет, но го взе за 1:0, независимо че трябваше да се справя без вкаран първи начален удар. С изключение на една красива къса топка, българинът не можа да направи кой знае какво от посрещане - 1:1.

Григор проведе доста по-убедителен сервис-гейм в сравнение с предишния си и набързо дръпна с 2:1 след 16 минути игра във втория сет. Нишиока се опази от неприятности и изравни 2:2, а веднага след това по същия доминантен начин българинът си възстанови крехкия аванс - 3:2.

Размяна на уинъри доведе до 15-15, а после с подсечени бекхенди Григор дочака грешка на противника за 30-30. Два последователни отлични обратни удара на Нишиока обаче му позовлиха да се опази от неприятности и да не допусне повече интрига в гейма - 3:3. Безупречен сервис-гейм на нула увеличи актива на Димитров на 4:3.

Димитров започна следващия гейм с прекрасен форхенд-уинър за 0-15, а японецът контрира с печелившо воле за 15-15. При 40-15 вече Гришо беше направил 15-ата си грешка от ретур в мача, а Нишиока с ас направи резултата 4:4. Фантастичен сервис-гейм на нула за Григор го доближи на само гейм от победата, но очевидно отново тя щеше да дойде евентуално с късен брейк.

Японецът прати форхенд в мрежата за 15-15, а после Григор върна жеста с леко небрежен бекхенд за 30-30. Хубаво контрапие от предната страна на ракетата на Нишиока се доближи до спечелване на гейма, но Димитров се пребори за дюс. Колеблив сервис на азиатеца беше наказан от Гришо, който стигна до мачбол и го материализира моментално - 7:5, 6:4 за 1 час и 39 минути.