Григор Димитров крачи уверено към нова титла в Бризбън

Нашето момче е на 1/2-финал след бой над Ринки Хиджиката

Спорт
10:59 - 05 Януари 2024
2873
Григор Димитров крачи уверено към нова титла в Бризбън

Най-успешният български тенисист в историята Григор Димитров се класира за пети път полуфинал на АТР 250 турнира в Бризбън, Австралия.

Вторият в схемата Димитров се наложи с лекота над представителя на домакините Ринки Хиджиката с 6:1, 6:4 за 77 минути игра. Така той записа 21-ата си победа в турнира, с което подобри собствения си рекорд. Освен двата мача за титлата на Гришо в щата Куинсланд, той стигна до топ 4 също така през 2015 и 2018 година.

Само за 18 минути шампионът от 2017 година и финалист от 2013-а Григор поведе с 5:0 гейма срещу объркания австралиец, който не можа да намери отговор на агресивната игра на съперника и направи множество непредизвикани грешки.

В седмия гейм 32-годишният българин сервираше за частта. Той отрази две точки за пробив, стигна до сетбол и го реализира след ретур в мрежата на Хиджиката. За успеха Димитров получи аплодисментите на българите на трибуните на корт 1, на своя треньор Джейми Делгадо, на майка си Мария и баща си Димитър.

Спортист №2 на България започна и втория сет с пробив, който бързо затвърди за 2:0. В седмия гейм Гришо от 0:40 стигна до три възможности за втори брейк, но малко късмет му попречи да го реализира. При 5:4 Димитров подаваше за победата. С 11-ия си ас той стигна до три поредни мачбола и отново с точка от начален удар приключи двубоя.

Григор вкара 66 порцента първи сервис и спечели 79 процента от точките при разиграването му.

Димитров очаква на полуфиналите победителя от срещата между Рафаел Надал и Джордан Томпсън.