Григор Димитров на нов финал!

Българинът ще спори за титлата в Марсилия

Спорт
22:22 - 10 Февруари 2024
6943
Григор Димитров на нов финал!

Григор Димитров се класира на втория си финал от началото на сезона. Първата ни ракета ще играе за титлата на АТР 250 турнира в Марсилия, след като надигра Карен Хачанов с 6-7(3), 6-4,7-6(5).

Григор не влезе в мача по възможно най-добрия начин. Той изостана 15-40 в първия гейм и бе пробит още в следващото разиграване. Много по-добър ритъм на сервис имаше руснакът, който се възползва от ранния брейк и затвърди за 2-0.

Карен Хачанов мина през първия си сериозен тест в четвъртия гейм. Тогава българинът започна да използва повече сечния си бекхенд и да бъде по-ефективен, стигайки до топка за рибрейк. Димитров обаче не успя да се възползва от възможността – 1-3.

В следващите няколко гейма първата ни ракета нямаше проблеми в подаванията си, но и не успя да постави под напрежение Хачанов – 3-5.

В деветия гейм Григор отново беше в критичен момент и отрази два сетбола на начален удар. Усилията му обаче бяха възнаградени, защото в следващия гейм, когато руснакът сервираше за частта, Димитров поведе 0-40 и реализира втория брейкбол – 5-5.

Стигна се до тайбрек, в който до 3-3 точки подаващите имаха контрол, но Хачанов спечели две поредни точки от посрещане и след това влезе в серия – 7-6(3).

Димитров започна втория сет с много настроение и ефектни уинъри, за да пробие за 1-0. А после продължи да диктува играта, давайки заявка, че ще вдига още повече нивото си.

И въпреки че световният №13 изглеждаше, че играе по-добре, в шестия гейм Хачанов успя да стигне до изравняване – 3-3. Григор направи така, че много бързо отново да излезе напред в резултата. В седмия гейм той успя отново да намери играта си, след като за кратко беше в мини криза, и направи пробив за 4-3.

До края българинът остана много стабилен и изравни сетовете – 6-4.

След 2 часа и 15 мин игра резултатът бе 2-2 в третия сет, а битката ставаше все по-сериозна. До 4-4 Димитров нямаше нито един сервис гейм, в който да се стига до равенство. При 4-5 той сервираше за оставане и беше само на две точки от поражението, след като изостана 15-30, но първата ни ракета не позволи напрежението да афектира играта му и изравни – 5-5.

Стигна се до тайбрек, в който Хачанов направи първия мини брейк за 4-2 точки. Димитров стигна до 4-4, показвайки много качествени ретури, а после взе и втория сервис на Хачанов.