Григор Димитров открива програмата в Ротердам

Най-силният ни тенисист в историята се изправя срещу Алекс де Минор от Австралия

Спорт
08:40 - 17 Февруари 2023
2011
Григор Димитров открива програмата в Ротердам

Григор Димитров ще излезе днес за четвъртфиналния си двубой от АТР 500 тенис турнира в Ротердам.

Най-силният ни тенисист в историята се изправя срещу Алекс де Минор от Австралия. Двамата откриват програмата в зала „Ахой“, която започва в 14 часа наше време.

До момента Де Минор води с 2-1 победи срещу Димитров. Григор спечели първия им мач по пътя си към полуфинала на US Open през 2019 година – 7:5, 6:3, 6:4. Година по-късно в Антверпен, в зала, австралиецът се наложи на полуфинал след 7:6, 6:7, 6:4. Последната среща между тях беше миналата година през август 2022-а на Мастърс 1000 турнира в Монреал, където българинът отстъпи в равностоен мач с 6:7, 5:7.

За радост на домакините вече е ясно, че ще има нидерландец на полуфиналите в Ротердам. Той ще бъде определен в последния двубой за деня между участващите с „уайлд кард“ сънародници Талон Хрийкспор и Хайс Брауер.

Снощи №160 в ранглистата Брауер отстрани четвъртия поставен и девети в ранглистата датчанин Холгер Руне след 6:4, 4:0 и отказване на скандинавеца заради проблем с дясната китка. За левичаря това беше първа победа над топ 10 тенисист.

Вицешампионът от миналия сезон и водач в схемата Стефанос Циципас отпадна. Финалистът от Откритото първенство на Австралия през 2023 година загуби с 4:6, 3:6 срещу Яник Синер.

Поставеният под номер едно в основната схема представител на Гърция допусна пробив за 4:5 в първата част, след което италианецът сервира успешно, за да поведе в резултата. Във втория сет Циципас, който заема третата позиция в ранглистата на АТР, още два пъти загуби подаването си и това позволи на Синер да победи след 82 минути.

Италианецът ще се изправи срещу Стан Вавринка на четвъртфиналите в Ротердам.

Поставеният под номер 6 Даниил Медведев се класира за четвъртфиналите. Руснакът, полуфиналист в надпреварата през 2019 година, спечели срещу Ботик ван де Зандсхулп (Нидерландия) с 6:2, 6:2 за 86 минути.

Руснакът ще играе днес срещу третия в схемата Феликс Оже-Алиасим. Канадецът продължава защитата на титлата си след победа над квалификанта Грегоар Барер (Франция) с 6:4, 6:3 за 84 минути игра.