Григор Димитров сломи съпротивата на Адриан Манарино

Българинът спечели във Вашингтон след три сета и 121 минути игра

Спорт
11:15 - 04 Август 2022
2203
Григор Димитров сломи съпротивата на Адриан Манарино

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров постигна дългоочакван успех над 67-мия в света Адриан Манарино с 6:1, 3:6, 7:5 за 121 минути игра на турнира от сериите АТР 500 във Вашингтон.

Топ тенисистът ни изигра страхотен първи сет и можеше дори да “върже геврек” на съперника си, който правеше грешка след грешка от основната линия и биваше лесна плячка.

Във втората част обаче французинът подобри поведението си от дъното на корта и намали неточностите, а сякаш физическите сили напуснаха Гришо и той започна да бърка елементарни топки. Само един шанс за пробив беше достатъчен на Манарино, за пробив и успех във втория сет, като третата част се развиваше по идентичен сценарии.

Подкрепян шумно от публиката на корта обаче Гришо намери сили да върне пробива за 4:4 в третия сет и да си издейства позиция да атакува победата с късен обрат, изглеждащ доскоро невероятно заради големия брой неточности.

Димитров обаче се справи със задачата да запази постоянство по-дълго от съперника си и да го изтормози с дълбоки ретури в 12-ия гейм на третия сет, за да завърши с перфектен минаващ форхенд, докато тича.

Първи сет

Григор започна брилянтно с два невърнати сервиса и ас, след което още една скоростна точка и за нула време поведе с 1:0. В първото разиграване на следващия гейм Димитров сбърка бекхенд за 15-0, но компенсира с агресивна и много прецизна игра от основната линия, чрез която дочака грешка на съперника си със задната страна на ракетата. Двамата размениха по още една неточност за 30-30, след което Манарино пресили форхенд в средата на корта и трябваше да отразява брейк-бол.

Той се справи с невърнат сервис и добави още един такъв за авантаж, а после българинът му тества няколко пъти бекхенда и се оказа търпелив да се облагодетелства от грешка от форхенд за нов дюс. Още една топка в аут от ракетата на французина осигури брейк-бол за топ ракетата ни и той се възползва от него с помощта на филето, което беше доста злощастно за съперника 2:0.

Гришо започна с непредизвикана грешка за 0-15, но оттам нататък отличният му сервис и доста по-стабилното състояние от основната линия набързо му осигури гейма за 3:0. Той не правеше нищо кой знае колко сложно и просто атакуваше бекхенда на съперника, който пък от своя страна постоянно не намираше очертанията на корта.

Манарино опита да внесе свежест в играта си, защото рано-рано отстъпи сериозно в резултата, като пробва сервис мрежа и имаше известна успеваемост, за да поведе с 30-0. Григор пробва да разнообрази от дъното на игрището с къса топка и комбинация с бекхенд-воле за 30-15, а после и направи марковия си минаващ удар със задната страна на ракетата - 30-30. Непредизвикана грешка на французина осигури на топ тенисиста ни шанс за пробив, след което той издържа на няколко атаки по ширината на корта и дочака нова неточност за 4:0.

Димитров започна с двойна грешка за 0-15, но компенсира с невърнат втори сервис по диагонала в полето за предимство. Още един неотразен начален удар му донесе преимущество при 30-15, само че втората двойна грешка (и двете топки в мрежата) върна интригата и остави шансовете на съперника. Последва невърнат сервис по диагонала в полето да предимство, но и той беше неутрализиран с неточност. Когато влизаше първото подаване на Гришо, противникът му обикновено не връщаше топката и точно това се случи отново за авантаж, след който упражнението се повтори за 5:0.

Манарино направи рядко срещана досега в мача комбинация сервис-форхенд и пласира един от малкото уинъри, като веднага повтори изпълнението си и поведе с 30-0. Две поредни непредизвикани грешки доведоха до 30-30 и зрителите се почудиха дали няма да станат свидетели на "геврек", но французинът все пак намери сили да се отсрами и да се добере до един гейм на сметката си - 5:1.

Григор направи нова двойна грешка за 0-15, като явно биваше разсейван и от говора на съдията на съседния корт. Все пак, когато първият му сервис влизаше, обикновено не биваше отразен от съперника и въпреки че трябваше да премине през 15-30, затвори сета без никакво напрежение (с втория си ас) - 6:1 за 31 минути.

Втори сет

Манарино показа, че не е загубил надежда и още може да печели лесни точки със сервисите си - той направи и ас за 30-0, а след това се облагодетелства от бекхенд в мрежата на българина. Лесен смач в аут край мрежата затвърди впечатлението, че не се намира в добра кондиция за двубоя, но все пак водеше с 40-15. Сервис-форхенд му помогна да поведе с 0:1 във втория сет.

Григор не направи много уинъри в първия сет, но започна сервис-гейма си с чудесен такъв по правата с форхенд за 15-0. Още един остър удар в тази посока провокира грешка на съперника и се стигна до 30-0, след което дойде и ас номер 3, последван от невърнат сервис по диагонала в полето за предимство - 1:1.

Манарино отново показа, че може да сервира чудесно, като набързо с лесни точки и без разигравания поведе с 40-0, макар все още да правеше непредизикани грешки, каквито го съпътстваха от началото на мача. Все пак, с невърнат начален удар той поведе с 1:2 и определено индикираше, че няма да се предаде толкова лесно в мача.

Григор започна с директна точка от сервис за 15-0, но после направи една от редките си грешки от бекхенд за 15-15. Впоследствие и форхендът му по обратния диагонал не се получи (15-30), но той компенсира с невърнат сервис и 30-30. Димитров провокира неточност от французина за 40-30 и затвори гейма набързо без игра след началния си удар за 2:2.

Независимо че изоставаше в резултата на мача, Манарино правеше това, което се изисква от него и което може да контролира - откъсваше се напред в точките в сервис-геймовете си и не позволяваше да се мисли за пробив, както беше в предишния сет. Добре пласираният му начален удар му осигуряваше скоростно предимство от 40-0 и той впоследствие затвори гейма за 2:3.

Гришо започна с невърнат сервис, но не беше толкова убедителен отново както съперника си и допусна изоставане с 15-30. То се получи след непредизвикано сбъркан форхенд по правата и удар с рамката на ракетата зад основната линия. Както често е правил в кариерата си обаче той повиши концентрацията си в тези напрегнати моменти и пласира ас за 30-30, добавяйки невърнат сервис за 40-30. Форхендът по правата отново му избяга в аут и геймът беше вкаран в дюс, но и Манарино направи непредизвикана грешка (от бекхенд) за авантаж, след което още една - 3:3.

Най-добрият български тенисист очевидно имаше нужда да смени тактиката на изчакване на неточности, защото противникът му започна да ги прави в по-малки количества. За пореден сервис-гейм, дори без да вкарва първото си подаване, Манарино успя да дръпне с 40-0 и да се отърси от всякакво напрежение. Той си осигури гейма за 3:4 с грешка на Димитров и продължи да поддържа интригата, която след първия половин час игра не съществуваше.

Григор започна с невърнат сервис, но после позволи да бъде разминат на мрежата след неубедителен апроуч от бекхенд в средата на корта. Мрежата помогна на французина да стигне до 15-30, но този път много по-прецизна атака напред на Димитров го изведе до 30-30. Още една такава бе завършена с форхенд-уинър за 40-30, но се стигна до обрат. Без да прави нищо особено Манарино направи пробив, който можеше да се окаже решителен, възползвайки се от три поредни неточности на съперника (с форхенд) от основната линия - 3:5.

67-мият в света продължи да поддържа добро ниво от начален удар, а отпуснатите ретури на Димитров така и не го застрашиха в решителния сервис-гейм. Без да повишава кой знае колко от компонентите в играта си, Манарино успя да се възползва от шанса си и да затвърди сравнително убедително, за да вкара мача в трети сет.

Трети сет

Григор имаше нужда от по-бърз и безпроблемен сервис-гейм и до голяма степен си го осигури, пласирайки лесно спечелени точки и след първи начален удар, и след втори. Така той поведе с 1:0, надъхвайки се с думите "come one" между разиграванията, което изглеждаше като добър знак. Българинът компенсира двойна грешка с ас и пое отново контрол върху събитията на корта.

Неуспешен минаващ бекхенд на Димитров, допълнен от невърнат сервис на съперника, го изправиха пред ситуация 30-0. Последва дълго разиграване, което беше спечелено от българина, но той не можа да се закачи достатъчно в гейма, за да застраши подавача - 1:1.

Непредизвикана грешка от форхенд на Григор му коства изоставане с 0-15, но французинът върна жеста с бекхенд в мрежата за 15-15. Спадът в нивото на изпълненията на българина обаче продължи и след още две неточности (една двойна грешка) той трябваше да спасява шансове за пробив, с което не се справи (форхенд в аут) и съперникът му за първи път от началото на мача поведе в резултата с 1:2.

За съжаление, към момента вече Гришо не изглеждаше нито физически подготвен за задачата да осъществи обрат, нито съперникът му даваше признаци на отпускане и напротив - Манарино предвкусваше неочаквания си първи успех над бившия номер 3 в света. В типичен прагматичен стил той поведе с 1:3 и дочакваше задържането на безценния си аванс от един пробив.

Грешките на Димитров от всяка позиция на корта не спираха и с това той улесняваше противника си, усложнявайки пък своята задача да се успокои и да осъществи контраофанзива. Сервисът най-накрая послужи по същество и спомогна на българина да се задържи в резултата, евентуално изчаквайки шанс за връщане на брейка - 2:3.

Езикът на тялото на Григор при ретурите също не подсказваше, че той вярва във физическите си възможности да гони всяка топка и да затруднява прекомерно съперника. Манарино осъзнаваше сякаш това и не пускаше контрол върху събитията, като с бърз гейм на нула чрез лесни и скоростни точки си осигури аванс от 2:4.

Поредица от форхенди в средата на корта помогнаха на Григор да дръпне с 15-0, а после невърнат сервис по диагонала в полето за предимство го изведоха до 30-0. Той обаче с лека ръка (една двойна грешка) пропиля аванса си в цифровото съотношение на гейма, но все пак се добра (невърнат сервис и ас) до намаляване на резулата на 3:4.

Манарино вече имаше достатъчно самочувствие, че да атакува мрежата след сервис и това му помогна да поведе с 30-0. Форхенд в мрежата и бекхенд в аут обаче изравниха съотношението до 30-30, преди Григор да пресили сериозно форхенда си за 40-30. Още една непредизвикана грешка на французина вкара гейма в дюс, след което много дълбок ретур на Димитров провокира съперника му да сбърка и да се стигне до брейк-бол. Два поредни бекхенд-слайса на българина се превърнаха в нерешима задача за Манарино и резултатът бе изравнен на 4:4.

Страхотен бекхенд-уинър по правата матира излезлия напред французин и вдъхна още увереност на Григор (15-0), който задължително трябваше да вземе сервис-гейма си и да затвърди пробива. Независимо от една непредизвикана грешка, топ тенисистът ни имаше инициативата във всяко следващо разиграване и съумя убедително да стигне до 5:4, завършвайки с ас.

Манарино обаче успокои напрежението с бързо повеждане с 30-0, възползвайки се и от грешка на съперника при форхенд в движение. Българинът си изгради предимство в следващата размяна, но го пропиля с нов пресилен удар с предната страна на ракетата (40-0). Манарино направи две поредни неточности с бекхенда си и върна интригата при 40-30, но Димитров пак опропасти водещата си позиция на корта с непредизвикана грешка и се стигна до 5:5.

Десет поредни подсечени бекхенда бяха последвани от фамозен завършващ удар със задната страна на ракетата по правата за 15-0 в полза на Гришо, но той веднага след това пресили форхенд (15-15). Неотразен сервис по диагонала в полето за равенство върна усмивките на феновете на топ тенисиста ни, който пак не демонстрира постоянство и сбърка непредизвикано лесен форхенд от средата на корта. Манарино вкара хубав ретур на втори сервис и побърза да излезе на мрежата, където завърши с воле и стигна до точка за пробив. Тя не беше оползотворена, защото французинът сбърка бекхенд и вкара гейма в дюс, а оттам най-после Гришо осъществи комбинация сервис-форхенд. Бекхенд в аут на 67-мия в света гарантира поне тайбрек за българина - 6:5.

Нечисто изпълнен форхенд на Димитров се превърна в коварен за противника и доведе до грешка за 0-15, а после серия от фантастични удари с предната страна на ракетата на българина му позволиха да поведе по-значително с 0-30. До 0-40 се стигна след аут от форхенд на Манарино след дълбок ретур на съперника му и три мачбола за най-добрия ни тенисист. Французинът прибегна до сервис-мрежа, но Гришо го задмина с форхенд, докато тича, с което осъществи успех - 6:1, 3:6, 7:5!