Григор Димитров стартира рутинно в монте Карло

Българинът се наложи в три сета срещу американеца Бен Шелтън

Спорт
14:28 - 11 Април 2023
1572
Григор Димитров стартира рутинно в монте Карло

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров преодоля първия кръг на “Мастърс” турнира в Монте Карло след трисетов успех над 20-годишния американец Бен Шелтън - 6:1, 3:6, 6:3 за 2 часа и 12 минути.

Първи сет

Гришо спечели първата точка в мача след втори свой сервис и разхождане на съперника по ширината на корта, преди да завърши с уинър от смач. До 30-0 се стигна след бекхенд в мрежата на американеца, а след това и българинът сгреши, но с предната страна на ракетата. Втора поредна пресилена топка от форхенд направи резултата 30-30, а правеше впечатление как Шелтън се стреми да пласира ретурите си на линията. Директна точка от първи сервис доведе до гейм-бол, а ас номер 1 бе достатъчен за 1:0.

Димитров влезе в разиграване, но не можа да прехвърли мрежата с форхенд, след което 20-годишният американец пласира сервис в тялото и излезе напред за 30-0. Българинът постепенно навлезе навътре към основната линия след ретур и затрудни противника с форхенд по обратния диагонал, за да намали на 30-15. Прекрасен подсечен бекхенд на Гришо бе посрещнат с форхенд по правата на Шелтън, който я закачи с милиметър. В крайна сметка резултатът стана 1:1.

Григор заби втори ас за 15-0, а после пресили смач, след като реши да не оставя топката да тупне на сервис-линията, но и слънцето му попречи. Чудесен подсечен втори начален удар осигури аванс от 30-15, а още един неотразен сервис го изведе до 40-15. След размяна на бекхенди по диагоналите българинът реши да смени посоката по правата и провокира неточност от опонента си за 2:1.

Димитров поведе с 0-15 след чудесен сечен бекхенд, който принуди Шелтън да тръгне напред, но топката отскочи ниско и той я прати в мрежата. Бекхенд в аут от основната линия на американеца го постави под напрежение при 0-30, но той се измъкна от неудобна ситуация в следващото разиграване, благодарение на мощен форхенд по правата. Фантастичен бекхенд по правата се превърна в минаващ уинър за Гришо в най-дългото разиграване до момента в мача - два брейк-бола. Българинът се защити с лоб при нова атака на Шелтън към мрежата, а той след това сбърка форхенд и пробивът стана факт - 3:1.

Удар с рамката на 20-годишния колежанин доведе до 15-0, а после негов пресилен бекхенд бе достатъчен за 30-0. Двойна грешка на Гришо направи съотношението 30-15, но той провокира нов пропуск на съперника си със силен форхенд по обратния диагонал. Ас номер 3 затвърди брейка - 4:1 след 20 минути игра.

Шелтън не спираше да залага на сервис-мрежа и в първия случай не сполучи, но при втория завърши със солидно воле по диагонала от бекхенд - 15-15. Неуспешен ретур със задната страна на ракетата на Григор доведе до 30-15, но след това той наниза форхенд-уинър по правата за 30-30. Сгрешен бекхенд на американеца осигури нова точка за пробив на Димитров, но този път той се измъкна с ас по диагонала от полето за предимство - дюс. Гришо не можа да прехвърли мрежата с форхенд по обратния диагонал, но стигна до ново равенство след двойна грешка на противника. Минаващ бекхенд излезе леко в аут и Шелтън получи нов авантаж, само че после пресили форхенд. По идентичен начин в опит за смяна на посоката по правата с предната страна на ракетата си 39-ият в света не намери корта и осигури втори брейк-бол за полуфиналиста от миналата година. Великолепна постепенна атака на Григор с разнообразни форхенди завърши с техничен негов уинър в близост до мрежата за нов пробив и аванс от 5:1.

Григор допусна да стане 0-15, но после зарадва публиката с нов уинър от форхенд по обратния диагонал от средата на основната линия. Четвъртият ас - по диагонала в полето за равенство - направи 30-15, а техничен бекхенд по късия диагонал се превърна в печеливш за 40-15. Ас номер 5 приключи сета по перфектен начин - 6:1 за 33 минути.

Втори сет

20-годишният американец започна втората част позитивно с подаване на нула - 0:1. Гришо също демонстрира отново отличния си начален удар и стартира с ас за 15-0. Ефективен втори сервис с неудобен отскок на топката осигури аванс от 30-0, а форхенд-уинър от средата на корта доведе до 40-0. Още един уинър, този път по обратния диагонал, препарира съперника за 1:1.

Димитров дръпна с 0-15, благодарение на плътен ретур, но последва една от редките грешки от подсечен бекхенд, след като беше влязъл в разиграване. Форхенд в мрежата на българина направи съотношението 30-15, но зрителите отново го аплодираха съвсем скоро. Григор вкара ретур в краката на противника, който го контрира с деми-воле, но топ ракетата ни стигна до топката и размина край мрежата за 30-30. С голям късмет Шелтън поведе с 40-30, защото намеса на филето и странен отскок на топката подведоха българина. Невърнат начален удар осигури втори гейм на американеца, който отново изкрещя силно - 1:2.

Григор увеличи процента на невърнати сервиси на 44% при 30-0, а по същото време съперникът му можеше да се похвали само с 15%. Нова бърза точка в полза на полуфиналиста от миналия сезон го изведе до комфортен аванс от 40-0, за да последва форхенд в аут пред опразнената права. Тази минимална неточност не се оказа значима и българинът спечели убедително подаването си с още един неотразен сервис - 2:2.

Хубава къса топка от дъното на корта бе достигната от Шелтън, но после Григор завърши с бекхенд-воле за 0-15. Добра защита и нова къса - от подсечен бекхенд - не можа да бъде отразена от американеца и той изостана с 0-30. Двойна грешка осигури троен брейк-бол на Димитров, първият от които беше отразен с поредица от удари на линията.

Невърнат сервис в подходящ момент помогна на 20-годишния тенисист да намали на 30-40, а малко по-късно той се справи и с третия шанс за пробив, благодарение на ас по правата в полето за предимство. Форхенд в мрежата на Гришо осъществи пълен обрат в негов ущърб, но Шелтън пак пресили с предната страна на ракетата и вкара гейма във втори дюс. Българинът се потруди много при защита дълбоко зад основната линия и впоследствие си осигури водеща позиция в разиграването, но сгреши форхенд в опит за уинър. 20-годишният американец правеше все по-неприятно впечатление с кресливите си изблици дори при грешка на съперника - той стигна до 3:2 след бекхенд в мрежата на Димитров.

Чудесно воле край филето позволи на Гришо да дръпне с 15-0, а още един форхенд по обратния диагонал от средата на основната линия го изведе до 30-0. Пак печелившо изпълнение с предната страна на ракетата направи съотношението 40-0, а сервис-мрежа сложи край на перфектния гейм - 3:3.

Пресилен бекхенд по диагонала на Шелтън донесе точка за посрещача - 0-15, но невърнат сервис бе достатъчен за 15-15. Прекомерната му агресия отново се обърна срещу него в следващото разиграване, като той прати топката далеч в аут и се стигна до 15-30. Неотразен начален удар му помогна за 30-30, а после американецът направи агресивен уинър от форхенд по обратния диагонал за 40-30. С нов неотразен "левичарски" сервис Шелтън поведе с 3:4.

За първи път в мача Димитров изостана с 0-15 на свой сервис, а после дори се стигна до 0-30, като броят на непредизвиканите му грешки се увеличи до 14. Ас по късия диагонал в полето за равенство послужи за 15-30, а Шелтън пресили бекхенд за 30-30. Гришо провокира грешка на съперника с форхенд по диагонала и обърна до 40-30, но отново непредизвикано сбърка с предната страна на ракетата за дюс. Двойна грешка осигури на американеца първия му брейк-бол, а удар с рамката на българина направи пробива факт - 3:5.

Двамата си размениха по един пресилен бекхенд за 15-15, след което Шелтън излезе на мрежата, а българинът не можа да осъществи минаващ удар. Комбинация от драйв бекхенд по диагонала и по правата осигури на Гришо изравняване на 30-30, а той стигна и до шанс за пробив, след като пласира два поредни дълбоки форхенда и атакува мрежата, за да завърши с феноменално воле. Неуспешен ретур обаче вкара гейма в дюс, но секунди по-късно се стигна до нов брейк-бол след двойна грешка. Димитров не можа да се възползва и от него, защото пласира плитък ретур и Шелтън завърши до мрежата. Пресилен негов форхенд обаче осигури трети шанс за връщане на пробива, но и той не беше материализиран след бекхенд в мрежата.

Прекрасна атака с форхенд на Гришо бе опропастена с грешка по обратния диагонал в търсене на уинър, но той спаси сетбола с нова къса топка и последващ минаващ бекхенд - дюс номер 4. Сервис-мрежа послужи на Шелтън за втори сетбол, но Григор се справи страхотно в следващото разиграване и пак размина съперника на мрежата след къса топка. Американецът демонстрира бързината си в следващия момент и се справи този път с надлъгването на мрежата, за да стигне до трети сетбол, само че Димитров го отрази с чудесна защита и контраатака с форхенд по диагонала. Секунди по-късно вече българинът имаше шанс за брейк, благодарение на хубав минаващ удар в краката на противника. Неуспешен ретур на Гришо вкара гейма в седми дюс, а с грешка от форхенд Шелтън подари пети шанс за пробив. 39-ият в света го неутрализира с комбинация сервис-форхенд, а после българинът не можа да осъществи минаващ удар. От четвъртия опит с ас по диагонала 20-годишният американец приключи сета и маратонския 15-минутен последен гейм.

Трети сет

Гришо спря поредицата на съперника и спечели сервис-гейма си за 1:0, а после го матира с контрапие от форхенд за 0-15. Прекрасен минаващ удар с предната страна на ракетата над най-високата част на мрежата изправи публиката на крака и доведе до 0-30.

Два поредни подсечени бекхенда на българина затрудниха опонента и се стигна до троен шанс за пробив. Шелтън отрази първия с ас по правата, а втория с невърнат сервис. При третия той издържа на подсечените бекхенди и контрира с такъв по диагонала, а Григор прати топката сантиметър в аут. Грешка от форхенд на 20-годишния тенисист доведе до четвърти брейк-бол, но подсечен "левичарски" начален удар в полето за предимство отново спаси Шелтън. Ново неотразено подаване осигури авантаж на 39-ия в света, а комбинация сервис-форхенд му осигури гейма - 1:1.

Гришо индикира, че не е смутен от изпуснатите брейк-боли и набързо поведе с 40-0 в своя сервис-гейм, като отново спечели точка с къса топка. Геймът свърши с начален удар на линията за 2:1.

Българинът отново спечели първото разиграване след ретур и със смяна на посоката дръпна с 0-15. С петия си ас обаче Шелтън се добра до 15-15, но сгреши бекхенд и изостана с 15-30. Отново в лявата част на корта сервисът на американеца беше изключително разнообразен и солиден - 30-30, а Димитров сгреши ретур за 40-30. По-качествено връщане на следващия начален удар осигури дюс, но американецът пак показа класа на подаването си и си издейства авантаж. Негова къса топка обаче не мина и драмата продължи, а Гришо се добра до точка за пробив. Както и предишните десет обаче, така и сега той не можа да се възползва от нея с пресилване на бекхенд. Българинът си осигури втори брейк-бол с прекрасен форхенд по обратния диагонал, но отново сервисът на Шелтън в полето за предимство се оказа нерешима задача - трети дюс. Сервис-мрежа и качествена пусната топка до мрежата доведе до авантаж на 20-годишния тенисист, но Григор стигна до ново равенство с форхенд-уинър - негов 31-ви в мача. Двойна грешка осигури трети брейк-бол на Димитров и той най-после стигна до пробив след сбъркан форхенд на съперника - 3:1. Това сложи край на поредица от 14 неуспешни шансове за пробив на 25-ия в света.

Чудесно инстинктивно стоп-воле край мрежата на Гришо зарадва феновете за 15-15, след което обаче и Шелтън блесна с фантастичен форхенд по правата - 15-30. Независимо от добрата защита на противника, Димитров систематично напредваше към мрежата в разиграването и показа търпение, за да завърши със смач. Хубав ас с подсечен сервис доведе до гейм-бол, но бе ред на американецът да покаже хубав минаващ бекхенд и да си издейства дюс. Двойна грешка осигури брейк-бол на Шелтън, но Гришо веднага го отрази с хубав сервис и последващ форхенд. Печеливш прав удар по правата на топ ракетата ни го изведе до точка за завършване на гейма след методична атака по ъглите, но неуспешен подсечен бекхенд пак възстанови равенството. Шелтън имаше късмет със странния отскок на топката, но в следващото разиграване пресили форхенд и Григор отново стигна до авантаж. Минаващ бекхенд на българина беше спасен от съперника, но той само заложи топката в близост до мрежата за завършващ форхенд - 4:1.

25-ият в света обърна разиграване и стигна до 15-15, благодарение на бекхендите си и контриране с форхенд по диагонала. Два поредни качествени сервиса позволиха на Шелтън да поведе с 40-15, а геймът приключи с усмивка между двамата край мрежата, защото си размениха майсторски къси топки.

Гришо се завърна към форхенд-уинърите от средата на корта и набързо дръпна с 30-0, като за нула време спечели и следващите две точки, за да се доближи само на един гейм до победата - 5:2.

Димитров опита да изненада американеца с нова къса топка, но той се справи и поведе с 15-0. Невърнат сервис доведе до 30-0, а светкавичен ретур от бекхенд на българина му осигури следващата точка - 30-15. Грешка от форхенд на Григор доближи съперника му до спечелване на гейма, но след това се стигна до 40-30. В крайна сметка с хубав сервис 20-годишният намали изоставането си на 5:3.

Гришо сбърка форхенд и изостана с 0-15, но с успешен първи начален удар стигна до 15-15. Форхенд по диагонала направи 30-15, но невероятен ретур-уинър на Шелтън удължи интригата. С помощта на мрежата българинът получи топка на идеална позиция за завършващ прав удар и да стигне до мачбол, който материализира.