Григор приключи

Напористият Руне сложи край на мечтите на българина на Уимбълдън

Спорт
07:54 - 11 Юли 2023
5369
Григор приключи

Първата ракета на България – Григор Димитров, отпадна от третия за годината турнир от Големя шлем – „Уимбълдън“, след загуба от световния №6 датчанин Холгер Руне на 1/8-финалите с резултат 1:3 сета (6:3, 6:7 (6), 6:7 (4), 3:6) за 3 часа и 21 минути игра на корт №1.

Това беше първи официален мач между двамата, а до този момент Димитров беше спечелил три чисти победи в Лондон над Шо Шимабукуро от Япония, Иля Ивашка от Беларус и №10 в схемата Франсис Тиафо от САЩ.

Феновете видяха тенис от много висока класа, а българската звезда стартира страхотно и днес, като взе първата част, но допусна обрат след два оспорвани тайбрека. Това явно пречупи нервите на хасковлията, от което Руне се възползва, направи един пробив, който се оказа достатъчен, за да затвори мача.

На четвъртфиналите Холгер Руне ще играе с победителя от мача между световния номер 1 Карлос Алкарас и италианеца Матео Беретини.

„Чувствам се невероятно, Григор е страхотен тенисист, той ме тласна до лимита на възможностите. Благодаря на зрителите за подкрепата“, бяха първите думи на датчанина след успеха.

Димитров приключва 51-ото си поредно участие на турнир от „Големия шлем“ с 19 победи на „свещената трева“ в Лондон. Той изпревари легендите Катерина и Мануела Малееви, като само Магдалена засега остава пред него по този показател с 21.

Иначе за трети път в кариерата си Гришо достигна до осминафинал на „Уимбълдън“ след 2014-а година, когато стигна до полуфиналите и отстъпи на Новак Джокович и след 2017-а година, когато бе спрян от Роджър Федерер. И в двата предишни случая българинът отпадна от бъдещия носител на трофея в турнира.