Григор срази Накашима на старта в Рим

Българинът спечели с 2:0 сета, излиза срещу Циципас

Спорт
14:13 - 10 Май 2022
1901
Григор срази Накашима на старта в Рим

Първата ракета на България Григор Димитров започна участието си на сингъл на Мастърса в Рим срещу американеца Брандън Накашима, който заема 76-о място в световната ранглиста.

Димитров вече изигра първия си мач в италианската столица. 20-ият в световната ранглиста и партньорът му Хуберт Хуркач се класираха за втори кръг в надпреварата на двойки след обрат срещу Иван Додиг и Остин Крайчек.

Накашима е под №76 в ранкинга на ATP. Преди Мастърса в италианската столица 20-годишният тенисист беше в серия от три поредни загуби, но в квалификациите успя да сломи съпротивата на Уго Юмбер и Камил Майхржак и по този начин си осигури място в основната схема.

Победителят от двойката ще има тежка задача, защото съперник във втория кръг е Стефанос Циципас, който на два пъти победи Гришо за малко над месец.

Първи сет:

Среща започна със сервис гейм на Накашима, който допусна двойна грешка още в началото, но все пак успя да вземе подаването си. Григор бързо успя да вземе своето първо подаване на 0, като Накапима имаше сериозни проблеми с ретурите. В третия гейм Гришо провокира две неточности от Накашима и се стигна до две възможности за пробив, като той успя да се възползва още от първата. Интензивността в играта на Григор не бе на висота при второто му подаване и американецът без да покаже нещо особено успя да върне пробива.

Накашима не изпита затруднения при следващия си сервис гейм и го взе на 0. Българинът започна прекрасно и поведе с 40-0 в шестия гейм, но Накашима се развихри и достигна до точка за пробив, която Григор спаси с драйв воле. Това не притесни Накашима, който отново достигна до брейк пойнт, но хасковлията отново се справи. Гришо достигна до пети гейм бол, който пропиля. Григор имаше още един гейм бол, който този път спечели - 3:3. В седмата част Накашима поведе с 40:15, но допусна двойна грешка и Григор изравни, а след това и достигна до две точки за пробив.

Накашима от доста време не беше правил непредизвикана грешка и стори точно това с предната страна на ракетата си за 0-15, но пък веднага след това заби първия си ас. Неуспешна къса от бекхенд на българина направи 30-15, а невърнат сервис доведе до 40-15. Най-после Димитров успя да неутрализира атака на мрежата на американеца с бекхенд ниско в краката му - 40-30, а двойна грешка вкара гейма в дюс. Тя бе компенсирана с невърнат начален удар за авантаж, а Гришо върна равенството с два поредни фантастични форхенда, последният от които уинър по обратния диагонал. Няколко изпълнения с по-висока парабола на топката от българина изпълниха целта си да провокират неточност у Накашима за брейк-бол. 

Той беше отразен, но веднага се стигна до нов след още една двойна грешка на американеца. Получи се продължително разиграване, завършено, за съжаление, с подсечен бекхенд в мрежата от Димитров. Отново неточност - пресилен форхенд на българина, вече даде авантаж на опонента му, но Григор не спря да се бори и спечели следващата точка със серия дълбоки форхенди. Отличен ретур и последващ удар с предната стра на ракетата на Димитров му осигуриха възможност за пробив, но Накашима го отрази моментално с форхенд-уинър след перфектен сервис. Грешка от бекхенд на американеца донесе четвърти брейк-бол, а форхенд в мрежата от негова страна най-после приключи 11-минутния гейм - 4:3!

Втора двойна грешка в мача на Гришо направи 0-15 (общо 10 непредизвикани, колкото и за Накашима), но пък веднага след това той вкара невърнат кик сервис в тялото за 15-15. Българинът хубаво отвори корта с бекхенд и завърши с форхенд по опразнената права - 30-15, а първият ас дойде в подходящ момент за 40-15 (10-5 уинъра в негова полза дотогава в срещата), а ретур в аут най-после осигури сервис-гейм без драми - 5:3.

Контрапие от бекхенд на американеца го изведе до 15-0, но Димитров отговори блестящо на предизвикателството с първия си уинър от задната страна на ракетата по правата - 15-15. Накашима излезе напред след сервис и реализира печеливш форхенд за 30-15, но после Григор го матира с бекхенд ниско в краката му - 30-30. Поредица от бекхенди с висока парабола и отлична дълбочина на българина доведоха до грешка на съперника и сетбол, но за съжаление той не бе реализиран заради пресилен подсечен бекхенд в дълго разиграване. Неуспешен ретур на Димитров бе последван от неточност на Накашима за нов дюс, а Гришо го надви с прекрасен форхенд по диагонала и стигна до още един сетбол. Той бе реализиран със забележителна защита от българина и дочакване на грешка на съперника - 6:3 за 58 минути игра.

Втори сет

Григор опита къса топка, но Накашима я стигна бързо и успя да спечели разиграването за 15-30 с остър бекхенд. Форхенд-уинър по обратния диагонал на българина го изведе до 30-30, а американецът също не можа да осъществи къса и се стигна до 40-30. За съжаление, Димитров загуби разиграване с бекхенди, при което опита със слайс да смени посоката по правата и прати кълбото в мрежата - дюс. Опит за ретур-уинър на Накашима излезе в аут, а още един пресилен форхенд от негова страна сложи пети пореден неуспешен край на гейма за него - 1:0.

Два поредни пресилени форхенда на американеца осигуриха предимство на Григор при 0-30, а третият му такъв (встрани от правата) доведе до 0-40. Първият шанс за пробив бе неутрализиран с неточен ретур на българина, но вторият бе превърнат в брейк след солидна игра на Димитров от основната линия и изчакване на грешка - шести последователен гейм и 2:0.

Накашима отново демонстрира бързината си при настигане на къса топка и успя да надхитри Гришо за 0-15, но невърнат сервис по диагонала възстанови паритета - 15-15. Още един такъв вече изведе българина напред, но позабравена грешка от форхенд доведе до 30-30. Непредизвикано сбъркан бекхенд-слайс на Димитров го постави в ситуация да защитава брейк-бол и необяснима двойна грешка сложи край на серията - 2:1.

Американецът спечели разиграване по диагоналите със задната страна на ракетите за 15-0, а после Григор прати два поредни бекхенда в мрежата - 40-0. Ас на Накашима изравни резултата на 2:2 и за първи път от средата на първия сет той набързо и безпроблемно взе подаването си. Хубаво бекхенд-воле на Димитров даде позитивно начало на следващия гейм, а грешка на съперника стигна за 30-0. Форхенд-уинър от средата на корта на 76-ия в света намали изоставането му на 30-15, а Гришо пак не можа да осъществи успешна къса от бекхенд - 30-30.

По невероятен начин българинът сам си въвлече неприятности с неточен форхенд от печеливша позиция - брейк-бол, който обаче набързо беше отразен със сервис-мрежа. Нов бекхенд в мрежата на Димитров осигури втори шанс за пробив на съперника, а и той беше неутрализиран с перфектен пъви начален удар.

Поредицата от непостоянство в изпълненията на Григор продължи с двойна грешка и трети брейк-бол, като тенденцията бе спазена той да бива спасен с хубав сервис (и допълнение с форхенд-уинър). Най-после 20-ият в света си осигури авантаж с невърнато подаване по правата, а ас (номер 2) по диагонала в полето за предимство приключи гейма - 3:2.

Накашима излезе на мрежата, но Григор успя да го надхитри с два удара и да дочака неточност за 0-15. Американецът обаче не се отказа от тази тактика и завърши две поредни такива успешно с волета (30-15), след което Димитров направи удара на мача - минаващ форхенд, докато тича, над най-високата част на мрежата. Грешка от предната страна на ракетата на 76-ия в света осигури шанс за пробив, но веднага отразен с форхенд-уинър по диагонала и съответно дюс. Смач почти от основната линия подплати много остър сервис на Накашима и му осигури авантаж, а пресилен форхенд на Димитров завърши гейма - 3:3.

Григор стигна до коварна къса, но не можа да опонира успешно, защото имаше проблем с баланса на краката и загуби точката - 0-15. Невърнат втори сервис изравни съотношението на 15-15, а директна точка от първи начален удар вече доведе до 30-15. Ас номер 3 по правата доближи българина максимално до взимане на гейма, но малко изненадващо дойде и четвърта двойна грешка - 40-30. Все пак, с комбинация от сервис и форхенд-уинър Димитров дръпна в резултата с 4:3.

Гришо скъса кордаж и прати форхенд-слайс в аут за 15-0, а после пласира перфектен уинър по правата с предната страна на новата си ракета - 15-15. Пресилване на форхенд в движение обаче наклони везните в полза на съперника при 30-15, а после сервис-мрежа на Накашима му даде да се отдалечи с 40-15. Пореден чудесен форхенд-уинър на Димитров възстанови интригата в гейма, а с нова атака от този си удар той разстреля пак противника си и си заслужи дюс. Бекхенд-ретур в мрежата подразни българина, а втори последователен такъв осигури на Накашима изравняване 4:4.

Григор започна с шестата си двойна за 0-15, а форхенд-уинър по обратния диагонал му донесе следващата точка - 15-15. Негова грешка от бекхенд-слайс обаче го постави под леко напрежение при 15-30, но веднага в употреба влезе отличен първи сервис, който беше невърнат за 30-30. Пресилен обратен удар на Накашима доведе до 40-30, а неотразен втори кик сервис направи резултата 5:4.

Форхенд-уинър по правата на Димитров даде позитивно начало и 0-15, а много елегантен минаващ бекхенд матира излезлия на мрежата съперник за 0-30. За съжаление, инерцията леко бе потушена с непредизвикано пресилен форхенд с висока парабола (15-30), но веднага след това перфектно проведено разиграване от основната линия завърши с дочакане на неточност на Накашима - два мачбола. Нова грешка от форхенд на американеца сложи край на срещата - 6:3, 6:4 за 1 час и 54 минути игра.