Григорова : Терзиев ходеше с охрана по срещи

Загубилата балотажа кандидатка за столична кметица каза, че е ебезпартийна и че няма пресечни точки с Корнелия Нинова

Новини
15:00 - 02 Декември 2023
4045
Григорова: Терзиев ходеше с охрана по срещи

"Сглобката на национално ниво скърца, но не се разпада и защото Васил Терзиев стана кмет. В това съм категорична. Те търсят начин да се разделят. Опитват се вътрешно да се пренаредят, преформатират. В този фрагментиран общински съвет ще има възможност за прокарване и на полезни за софиянци решения", това заяви по БНР Ваня Григорова, общински съветник от "БСП за България".

"В Столичния общински съвет е ужасно, защото са се събрали хора, които допреди две седмици най-махленски са се плюли", каза Григорова. По думите ѝ новият кмет бива бранен с апаратни хватки.

"Когато буквално допреди две седмици си се занимавал с жълтини, как да преминеш в работен режим и да започнеш да се държиш нормално? Целта, стратегията на Продължаваме промяната – Демократична България  - Спаси София (ПП-ДБ-СС) е да пазят Терзиев от всякакви въпроси. Аз исках да го попитам колко време ще им бъде нужно да разчистят улиците, и то съвсем добронамерено. Трябваше да му бъде зададен въпрос кой ще бъде заместник-кметът по транспорта – ключов сектор, какво ще правят с дървесината", каза още бившият кандидат за кмет на София.

Според нея "избирането на председател на СОС не е генерално решение и ако не е базирано на обща политика, то буквално на следващото заседание той може да бъде махнат".

"ГЕРБ защо да не подкрепят Борис Бонев, след като подкрепиха Терзиев – с отвращение, но преглътнаха. ГЕРБ сега трябва да покажат на ПП-ДБ-СС, че не могат да управляват без тях. Това е демонстрация. Очаквам да има някакво решение", добави тя.

Запитана за новото ляво, Ваня Григорова коментира:

Работа има и в София, и в Общинския съвет, но дългосрочно обединението на отделните леви формации е правилният път. Това е рецептата за успех. Важна е и личността. Ако нямаш отбор, не се впускаш в нищо. Следващите месеци, в които ще започнем интензивно работа в Общинския съвет, ще стане ясно с кого можем и с кого не можем да работим. Работата не е само по време на избори, работата е всеки ден. Така се гради отбор, така се гради екип.

"Лидерът на БСП Корнелия Нинова си има нейните национални партийни дела, дори нямам пресечна точка с нея", уточни Григорова, като подчерта, че е безпартийна и припомни изявления на Нинова от началото на кампанията, че тя няма шанс на вота.

В политиката няма как да има обиди. То е неприятно, но очаквано. Дойде ми малко в повече атаката в последните три дни преди балотажа, която беше масирана и без никакво съмнение – и резултат от външна намеса", отбеляза Ваня Григорова, като изрази мнение, че в това е имало "външна намеса извън столицата, извън България - амбасадата", защото е имало притеснения, че "може да падне правителството", за което според нея говори и обръщането на мнението на Бойко Борисов в рамките на два дни.

Само в рамките на два дни две Фейсбук страници, едната от които новосъздадена за изборите, са дали 8000 евро за спонсориране на публикации срещу нея, уточни тя.

"Тези хора буквално бяха изпаднали в истерия и имаше защо. Този човек, кметът, настоящ – Терзиев, не само се криеше от дебати, той ходеше с охрана на срещи. Този човек няма да води прозрачно и отворено управление към столичани. На него политиката не му е на място. Да управляваш общество, означава да се вслушваш в него. Това не е компания“, каза още Григорова.