Грипът ни връхлита , очаква се пик след 10 дни

Пациенти вече пълнят коридорите пред лекарските кабинети в страната

Новини
13:40 - 13 Януари 2024
3835
Грипът ни връхлита, очаква се пик след 10 дни

Към момента има тенденция за нарастване на случаите на остри респираторни инфекции, но стойностите са под прага на епидемичните. Засега ситуацията е спокойна и няма повишени рискове за населението в областта, съобщават на официалния си сайт от областната администрация на София област след среща на областния управител Юлиян Леков с директора на Регионалната здравна инспекция за софийска област д-р Розалина Чобанова. 

Срещата е във връзка с прогнозите на здравните власти за пик на грипните заболявания в края на януари и началото на февруари.

Двамата обсъдиха епидемиологичната ситуация в областта и очакванията за ръст на грипните заболявания заради сериозното застудяване през последната седмица. Д-р Чобанова информира областният управител за предприетите превантивни мерки от страна на РЗИ - Софийска област и за готовността за действие на здравните власти при усложняване на епидемиологичната обстановка, допълват от Областна администрация - София област. 

В областите Русе и Ямбол заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания също се увеличава, а в Горна Оряховица отчитат ръст на пациентите с белодробни усложнения след грип.