Грис пудинг с ябълков компот
за 4 порции, 80 мин
Продукти
За пудинга: 600 мл прясно мляко, 1 щипка сол, ½ лимон, 40 г захар, 60 г пшеничен грис.
За компота: 50 г стафиди, 2 с.л. ябълков сок, 2 ябълки, 1 с.л. захар, 1 пак. ванилова захар, 1 щипка шафран (може да се замени с канела), 20 г кедрови ядки или други.
Приготвяне
Млякото се кипва със захарта, солта и ленти лимонова кора.
Прибавя се грисът с поръсване и разбъркване. Къкри около 10 мин. на ниска температура.
Разпределя се в купички и се слага в хладилника за около 1 час.
Стафидите се накисват в ябълковия сок.
Обелените и изчистени ябълки се нарязват на парченца. Прибавят се 50 мл вода, захарта, ваниловата захар и шафранът и се вари на тих огън 5-10 мин. да омекнат ябълките.
Грис пудингът се гарнира с ябълковия компот, отцедените стафиди и кедровите ядки.
Може да се използва готов ябълков компот като се загрее и се добавят аромати, ядки, стафиди.