Гришо на US Open : Пети по шансове за титла и а бсолютен фаворит за полуфинал

Нещата се нареждат отлично, а българинът е в ролята на "скрит фаворит"

Актуални новини
22:30 - 02 Септември 2024
1192
Гришо на US Open: Пети по шансове за титла и абсолютен фаворит за полуфинал

Григор Димитров е на осми четвъртфинал в Големия Шлем в своята кариера.

Българинът пречупи световния №6 Андрей Рубльов в петсетова битка и по този начин ще бъде част от заключителната фаза на някой от големите турнири за осми път.

Всичко това се случва в 56 участия в турнири от Шлема, като 55 от тях са поредни. Григор е №1 по този показател сред активните тенисисти, което показва невероятното му постоянство в турнирите от най-високо ниво.

На практика US Open 2010 бе последният турнир от Голямата четворка, който премина без участие на нашия Гришо (тогава на 19) в основната схема. От онзи момент нататък, 14 години по-късно, родният тенисист продължава да е част от елита на играта.

Като девети поставен в основната схема и с оглед ранното отпадане на някои от останалите топ играчи, най-вече това на Новак Джокович и Карлос Алкарас, Григор Димитров се превръща във фаворит за място на полуфинал и в общо пети фаворит за титлата.

На практика именно той е скритият фаворит за краен победител на US Open, като пред него са единствено световният №1 Яник Синер, световният №4 Александър Зверев, както и световният №5 Даниил Медведев.

С малко по-големи шансове от Гришо за крайната победа е и първата ракета на домакините Тейлър Фриц, но още на четвъртфиналите той играе срещу Александър Зверев, така че един от двамата ще отпадне, а другият ще срещне именно Григор.

На полуфиналите родният тенисист се изправя срещу Франсис Тиафо. Ставките са такива, че евентуална победа на Димитров е оценена на 1.66, докато такава на американеца е 2.20.

Ясен показател, че утре Григор Димитров ще излезе като фаворит в четвъртфиналната си битка. Любопитен факт е, че това е първото достигане на българина до тази фаза, без в нея да е останал някой от тримата големи - Джокович, Надал и Федерер, защото в предишните седем случая неизменно поне един от тях беше там.

От тези осем четвъртфинала това е и третият, в който Григор влиза в ролята на фаворит, а за любителите на статистиката неприятната новина е, че точно в тази своя роля той не постига очакванията успех.

Първият подобен случай бе четвъртфиналът в Австралия през 2018-а, когато третият в света Григор Димитров се изправи срещу британеца Кайл Едмънд - по онова време №49 в света. За съжаление обаче Григор загуби с 1:3 сета и пропусна вероятно най-удобния шанс за място на финал в Шлема, защото на полуфиналите той щеше да срещне хърватина Марин Чилич.

Другият случай, в който Григор влезе в четвъртфиналите като фаворит бе в Австралия през 2021-а срещу сензацията Аслан Карацев - руският квалификант, който се появи от нищото на световната тенис сцена и шокира всички.

Тогава Гришо започна уверено срещата, взе първия сет с 6:2, но след това получи травма и едва движещ се по корта загуби следващите три сета, прощавайки се с мечтите си за полуфинал.

Сега е третият случай, в който Григор ще играе за място на полуфинал в ролята на фаворит.

В останалите случаи негови опоненти бяха Рафаел Надал, Анди Мъри, Роджър Федерер, намиращия се пред него в ранглистат Давид Гофен, както и Яник Синер на "Ролан Гарос" тази година. Класираният му за полуфинал дойдоха след победи на Анди Мъри, Давид Гофен, както и Роджър Федерер именно на US Open през 2019-а. Сега съперникът е Франсис Тиафо - №20 в света, а надеждите са отново да видим Гришо сред четиримата най-добри.

До момента ясните четвъртфинали са тези между Григор и Тиафо, както и между Александър Зверев и Тейлър Фриц. Тази нощ ще станат ясни и останалите два четвъртфинала, които ще бъдат определени от следните мачове:

Яник Синер (Италия) - Томи Пол (САЩ)

Нуно Брожеш (Португалия) - Даниил Медведев (Русия)

Джак Дрейпър (Великобритания) - Томаш Махач (Чехия)

Алекс де Минор (Австралия) - Джордан Томпсън (Австралия)