Гришо продължава да е №1 по победи за сезона

Първата ни ракера е единствен с 13 спечелени мача

Топ
19:36 - 20 Февруари 2024
2407
Гришо продължава да е №1 по победи за сезона

Григор Димитров отпадна на полуфинал в Ротердам през уикенда, след като бе победен от Алекс де Минор. И така първата ни ракета пропусна шанс да играе на трети финал за сезона след Бризбън (спечелен) и Марсилия (загубен).

Достигнатият етап в Нидерландия не се отрази директно върху ранкинга на Григор - той остава №13 в класацията на мъжкия тенис, но тенденцията е ясна. Завръщането в топ 10 изглежда съвсем близо.

А още по-показателна за спортната форма и постоянството на Димитров е една статистика, която е достъпна в сайта на ATP.

Според нея Григор е номер едно за годината по спечелени мачове - вече 13, като балансът му е 13-3. Трите загуби са от Нуно Борджеш на Australian open, от Юго Умбер на финала в Марсилия и от Де Минор на полуфинал в Ротердам.

Дори Яник Синер, шампион от първия за годината турнир в Големия шлем, както и в Нидерландия на ATP 500 през уикенда, няма толкова победни мачове през годината. Той обаче е 12-0, непобеден. С 11 е Хуберт Хуркач.

Четирима тенисисти са с по 10 успеха - Тейлър Фриц, Андрей Рубльов, Томи Пол и Де Минор.

Тази класация преди края на втория месец от годината не е най-важната, разбира се.

Тя ще се променя много пъти в хода на сезона с всяка продължителна серия, която някой от асовете в тениса направи.

Но е още една характеристика на положителния момент за Григор, който започна някъде през лятото на 2023-а, донясяйки отлична форма и, най-вече, едно дълго чакано постоянство в представянето на първата ни ракета.