Гришо за първи път се класира за четвъртфиналите на "Ролан Гарос"

Българинът постигна шеста победа от шест мача срещу Хуберт Хуркач

Актуални новини
08:06 - 03 Юни 2024
2684
Гришо за първи път се класира за четвъртфиналите на "Ролан Гарос"

За първи път в кариерата си Григор Димитров ще е част от втората седмица на "Ролан Гарос". Това стана факт след победа в три сета над осмия в света Хубер Хуркач в мач от четвъртия кръг на надпреварата.

Гришо спечели срещата със 7:6, 6:4, 7:6, като от 14-ия опит българската тенис звезда най-сетне успя да преодолее този фатален до момента четвърти кръг на турнира.

Той го направи с поредна победа над един от абонатите си в световния тур. Шеста победа от шест мача срещу Хуберт Хуркач, като в тази серия българинът спечели и седемте тайбрека, които двамата играха, включително и двата днес.

До моемнта "Ролан Гарос" се развива по перфектен начин за Гришо, който постигна четири победи и загуби само един сет, а сега погледът е насочен към четвъртфиналите, където го очаква един измежду гоелмия фаворит Яник Синер и представителят на домакините Корентен Муте.

Подобно на повечето сетове между Димитров и Хуркач в последните години, първият днес бе доста равностоен и премина без пробиви, но Гришо със сигурност трябва да се смята за късметлия, че докара нещата до тайбрек.

Докато полякът сервираше мощно, то Гришо имаше сериозни проблеми с първия си сервис и за сета трябваше да спасява общо пет брейкбола.

Особено критична бе ситуацията в 11-ия гейм, когато при 5:5 Гришо изостана с 0:40.

Българинът успя геройски да обърне гейма, но трябва да признаем, че той имаше огромен късме при спасяването на втория брейкбол, защото една отчаяно върната от него топка бе нелепо оставена от Хуркач, който сякаш мислеше, че тя ще тупне извън корта.

Топката обаче тупна в полето на поляка, който объркан изпусна шанса си и Григор в крайна сметка взе гейма и докара нещата до тайбрек.

Макар тайбрекът да тръгна с минипробив за Хуркач, Гришо успя да обърне развоя му, а късметът отново покри българина, когато една топка сякаш излизаше в аут, полякът я остави, но тя с милиметри закачи линията.

Нервният Хуркач удари ракетата си в земята, а Гришо яхна вълната и с две точки на свой сервис си спечели три сетбола. Първите два бяха пропуснати, но с третия той спечели тайбрека със 7:5.

Вторият сет започна с няколко изпуснати брейкбола и за двамата тенисисти, докато не дойде ключовият седми гейм.

Тогава разконцентрираният Хуркач набързо направи три непредизвикани грешки и при 0:40 подари три брейкбола на Гришо.

Българинът се възползва още от първия си шанс и така след 89 минути игра и 19 гейма, най-сетне видяхме пробив в мача, а той за щастие бе на сметката на Григор.

От тази позиция Димитров не изпусна нещата от контрол и с 6:4 успя да поведе с 2:0 сета.

Третият сет тръгна отлично за Гришо, който успя да поведе с пробив и 3:1, като след това пропусна нов брейкбол, с който тотално можеше да реши всичко в мача.

В тези моменти Хуркач изглеждаше обезверен, а Гришо изцяло контролираше случващото се на корта, но нещата се пропукаха точно след изпуснатия брейкбол.

Хуберт Хуркач от своя страна стигна до точка за пробив и успя да изравни до 3:3, а гейм по-късно Гришо имаше нужда от медицинска помощ заради рана на ръката си.

Сетът стигна до тайбрек, в който нещата се развиха по добре познат сценарий.

Седми тайбрек и седма победа за Григор, който със 7:3 си осигури място сред най-добрите осем в Париж.