Грозев: Ставаш свидетел на програмата за убийства на Русия

Новини
11:22 - 25 Март 2023
2823
Грозев: Ставаш свидетел на програмата за убийства на Русия

„Ако човек гледа този филм, ще чуе признанията на хора, които са част от тази програма за убийства. По-различно е да го видиш, да го чуеш и да повярваш, отколкото ако някой ти го разказва“.

Това каза в интервю за bTV разследващия журналист Христо Грозев за филма „Навални“.

Филмът проследява пътя на руския опозиционер Алексей Навални и опита за неговото убийство с бойно отровно вещество през лятото на 2020 г. Той получи „Оскар“ за документално кино, а преди това получи и награда от БАФТА.

„По-голяма част от публиката е запозната с фактологията около отравянето на Навални от група елитни офицери от тайните служби на Русия. Ако на мен някой само ми беше разказвал тази история, или я бях прочел като текст, щях да имам съмнения – в 21. век една държава да убива собствените си граждани по систематичен начин, подготвяйки това години наред“, коментира още Грозев.

Журналистът уточни, че ще използва вниманието насочено към филма, за да бъдат поставени по прожекторите и други разследвания на журналистите от Bellingcat. Сред тях са действията на руските специални служби в страни като България, Чехия, германия и Франция.