Групата на смъртта - развръзката е непредвидима

Спорт
11:44 - 23 Юни 2021
2371
Групата на смъртта - развръзката е непредвидима

Настъпи моментът на истината и в „групата на смъртта“ на Евро 2020. Португалия и Франция ще се изправят един срещу друг в мегасблъсък на „Пушкаш Арена“ в Будапеща в повторение на финала на Европейското отпреди 5 години.

След грешната стъка срещу Унгария, „петлите“ ще искат да се реваншират на своите фенове и да защитят реномето си на основен фаворит в турнира срещу европейския шампион.

Португалците, от своя страна, също ще търсят поне равенство, защото в противен случай ще отпаднат от надпреварата.

В другия мач от вечерта Германия приема Унгария на „Алианц Арена“ в Мюнхен, където хората на Йоахим Льов имат една победа (4:2 срещу Португалия) и една загуба (0:1 срещу Франция) до момента в групата. Сега Бундестима ще търси задължителен успех срещу коравите „маджари“, за да излезе от тежката група.

Португалия – Франция, 22:00 часа, „Пушкаш Арена“, Будапеща

Въпреки че вече са сигурни осминафиналисти, хората на Дидие Дешан ще търсят задължителна победа, която да ги остави на първо място в групата и по този начин да избегнат среща с Англия още на осминафиналите на Евро 2020.

Португалия, от своя страна, също ще търси победата след звучния шамар, който получи от Германия в предходния мач. Хората на Фернандо Сантош са първият действащ европейски шампион, получил 4 гола във вратата си в рамките на един мач.

Единственият сигурен отсъстващ в селекцията Дидие Дешан е Усман Дембеле, който получи тежка травма в коляното в предишната среща срещу Унгария. Под въпрос за мача са и Жоао Феликс и Нуно Мендеш от Португалия заради мускулни травми.

Франция ще търси реванш от Португалия след загубата във финала на домашното европейско преди 5 години. „Петлите“ обаче нямат победа в последните си три финални мача от групите на големи първенства, като и в трите случая завършват наравно.

Срещу тях излиза Португалия с Кристиано Роналдо, който може да стане най-резултатният европеец на европейски и световни финали, изпреварвайки легендата на Германия Мирослав Клозе, който има 19 гола.   

Германия – Унгария, 22:00 часа, „Алианц Арена“, Мюнхен

След звучната си победа над Португалия, германците ще търсят втори пореден успех, който да ги прати на осминафиналите в турнира и да избегне второ поредно отпадане в групите на голям турнир (след Световното 2018 г.), което би било прецедент в историята на страната.

Маншафта по всяка вероятност няма да може да разчита на Томас Мюлер. Нападателят получи травма в коляното в мача срещу „мореплавателите“ и е под въпрос за мача с Унгария. Заради контузия, срещата ще пропусне и Лукас Клостерман. В лагера на Унгария има добра новина преди тазвечершния мач и тя е завръщането на капитана Адам Салай, който напусна с контузия в главата в срещата със световния шампион.

След гръмкото равенство срещу Франция, „маджарите“ също имат шанс да се класират напред ако победят, но те не са постигали победа в последния си мач от груповата фаза от 1966 г., когато побеждават България с 3:1.

Сега пред тях е най-резултатният отбор на големи първенства – Германия, който ще иска да прибави още голове към своите 302 попадения на световни и европейски първенства до момента.