Грузия и Чехия се самоубиха с 1:1

ВАР отмени гол на чехите и даде дузпа на съперника

Евро 2024
18:06 - 22 Юни 2024
4183
Грузия и Чехия се самоубиха с 1:1

Грузия и Чехия завършиха във втория си мач от груповата фаза на UEFA EURO 2024 при резултат 1:1 и доста намалиха шансовете си да продължат в следващата фаза.

Чехите стигнаха до фантастичен двоен шанс в началото на мача. Те изпълниха дълъг тъч, а топката стигна до Адам Хложек, но Мамардашвили изби. Опасността продължи, а Лукаш Провод също шутира, но стражът на Грузия отново изби. В четвъртата пък се видя диагонален удар на Патрик Шик, но и той беше париран от Гиорги Мамрдашвили.

Чехите продължиха с по-дейните действия в Хамбург, а бранителите на Грузия избиваха топката, поставяйки телата си пред топката. В десетата грузинците поискаха от Даниел Зиберт да отсъди дузпа в тяхна полза, след като пробив отдясно на Зураб Давиташвили. Бранител на чехите влезе в единоборство, но Даниел Зиберт не остана очарован от видяното и остави играта да продължи.

В 24-ата минута ВАР отмени гол за Чехия заради игра с ръка. Символичните гости откриха резултата в Хамбург. Топката беше пратен с дълъг тъч от Цоуфал в наказателното поле на Грузия за Крейчи. Той не успя да се пребори с Кочорашвили, но топката отиде към Адам Хложек.

Той стреля, а Мамардашвили изби, но върна право към него, след което топката влетя в грузинската врата. Първоначално попадение беше зачетено, но след намесата на ВАР се видя, че Хложек е вкарал с ръка.

Грузия имаше изключителна възможност да открие резултата в добавеното време на първото полувреме. Хвича Кварацхелия центрира топката от фал към дузпата на Чехия. Там Гурам Кашия елиминира изключително технично двама чешки защитници и шутира към вратата на Индрих Станек, но стражът на чехите показа фантастичен рефлекс. 

След центрирането обаче реферът Зиберт беше привикан да види ситуацията, след като Робин Хранач беше играл с ръка в наказателното поле и германският съдия посочи дузпа за грузинците. Жорж Микаутадзе стреля от наказателния удар и с лекота преодоля Станек - 1:0 за Грузия. 

Чехите можеха да изравнят веднага след допуснатия гол, след като Патрик Шик овладя в полето на грузинците и елиминира Кашия. Последва силен удар по земята, но Мамардашвили за пореден път в двубоя демонстрираха отлично спасяване. 

В 57-ата грузинците създадоха скоростно контранападение след корнер за чехите. Хвича Кварацхелия пробяга почти целия терен през средата и накрая даде вляво към Анзон Меквабишвили, но изстрелът на полузащитника се оказа неточен. Две след това Чехите стигнаха до попадение, след като изпълниха корнер. Онджей Лингар влезе и игра с глава от корнера, но топката се отби в десния страничен стълб на Мамардашвили и се върна към връхлитащия Патрик Шик от чиста позиция, който нямаше как да сгреши - 1:1.