Губернаторката на Ню Йорк се извини за "Израел има право да унищожи Газа"

Кати Хоукъл използвала неподходящи думи, нямала предвид това

Новини
11:24 - 17 Февруари 2024
2644
Губернаторката на Ню Йорк се извини за "Израел има право да унищожи Газа"

Губернаторката на щата Ню Йорк Кати Хоукъл се извини вчера за изказването си по време на еврейско благотворително събитие в Ню Йорк, което се разпространи в социалните медии и на което намекна, че Израел има основание да унищожи Газа след атаката на "Хамас" на 7 октомври, предаде Ройтерс.

"Ако някога Канада нападне Бъфало, съжалявам, приятели, на следващия ден няма да има Канада", каза Хоукъл в част от речта си в четвъртък на събитието. "Това е естествена реакция. Имате право да се защитите и да се уверите, че това никога повече няма да се случи. И това е право на Израел", добави тя.

Вчера тя заяви, че съжалява, че е използвала "неподходяща аналогия" и се извини за "лошия подбор на думи".

"Макар че ясно съм подкрепяла правото на Израел на самозащита, също така многократно съм казвала и продължавам да вярвам, че трябва да се избягват жертвите сред палестинското цивилно население и че повече хуманитарна помощ трябва да отиде при хората в Газа", добави губернаторката.

Израел започна офанзивата си в управляваната от "Хамас" ивица Газа след нападението на палестинската ислямистка групировка срещу Израел на 7 октомври, при което според израелските данни са загинали 1200 души. Последвалите военни действия и удари на Израел изравниха със земята голяма част от гъсто населения анклав и разселиха почти цялото му население.