Губим 1,8 млрд. лв. годишно от пътни инциденти

Средствата, инвестирани за безопасност, се възвръщат в десеторен размер

Новини
13:30 - 08 Юли 2019
1543
Губим 1,8 млрд. лв. годишно от пътни инциденти

България губи около 2% от БВП годишно от пътни инциденти. Това прави близо 1,8 млрд. лева на година. Това каза експертът от Института за пътна безопасност Богдан Милчев, който присъства на представянето на учебни симулатори за водачи на МПС с изкуствен интелект, съобщи Агенция „Фокус“.

„България изостава с нормативната си уредба, свързана с обучението и с пътната безопасност“, каза още Милчев. По думите му средствата, инвестирани в пътна безопасност, се възвръщат в десеторен размер.

Милчев обясни  че симулаторите за обучение на кандидат-шофьорите са възприети преди повече от 10 години в целия Европейски съюз. Той отбеляза, че в България повечето курсисти не провеждат обучение на магистралите поради отдалечеността на градовете от тях, а симулаторът дава възможност за такова обучение.

„Институтът за пътна безопасност изучи международния опит и симулаторите в Германия се използват като възможност до 4 часа от практическото обучение. Автошколите, които използват такива симулатори, имат със 7% по-голяма успеваемост на своите курсисти“, добави Богдан Милчев.