Гуцанов: Трябва да стоим далеч от военния конфликт

Новини
09:27 - 25 Юни 2023
2197
Гуцанов: Трябва да стоим далеч от военния конфликт

България трябва да стои максимално далеч от военния конфликт и единственият път, по който трябва да се върви са мирните преговори, а не даване на оръжие или каквото и да е участие в този военен конфликт - това коментира по БНТ депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

Според него, ако искаше руската армия щеше да смаже опита за преврат само за няколко минути, но тя не го направи - дали няма нещо скрито, което се случва.

"Всички сме наясно, че има сериозни противоречия между Сергей Шойгу и армията на "Вагнер". Има и две сериозни групировки, които се бият в Русия - едната е свързана с капитала, другата - с производството в Русия. Естествено военно-промишления комплекс стои зад едната, а банкерите седят зад другата", обясни Гуцанов.

Затова тази седмица от БСП са излезли с декларация срещу министър Тагарев и срещу решението на кабинета да участваме в поредната инициатива на Европа, която се нарича Инициатива за мир.

"Много добре звучи, но какво стои зад това - даване на 1 милион снаряда на Украйна. Как може да даваш снаряди и да казваш, че работиш за мир и това е инициатива за мир", поясни той.

Гуцанов разкритикува и още едно решение на кабинета - за поредния пакет помощи за Украйна, който е на стойност 55 млрд. долара, и така всяка година всеки един от нас ще дава около 27 евро.

По думите му, с тези си действия това правителство е опасно за България.