Гвоздейков за бедствието : Екипите се справиха добре

Според министъра на транспорта няма аварии по ЖП трасетата към момента

Новини
10:03 - 03 Декември 2023
1461
Гвоздейков за бедствието: Екипите се справиха добре

Важното е, че екипите се справиха навреме и сравнително добре. Към днешна дата всички жп трасета са проходими и без аварии. Ситуацията наистина беше много сложна, обилният мокър сняг и изключително тежък, допълнително и листата по дърветата нанесоха доста сериозни поражения, които паднаха по контактната мрежа и затрупвания на жп трасетата,  коментира по БНТ  министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Той отново подчерта, че причината за бедствието миналата седмица е бил изключително тежкия сняг.

Министърът даде пример с Германия, където Мюнхен и област Бавария също е блокирана в момента заради снежни бури.

По думите му, у нас при обилен снеговалеж и вятър няма как да бъде почистено за 1 час, защото след няколко минути става същото:

"Въпросът е, че ние като общество и шофьорска гилдия трябва да сме малко по-дисциплинирани и по-съобразителни и да си даваме ясна сметка, че трябва да бъдем отговорни към процеса и даваме възможност на хората, които са ангажирани да си свършат работата както трябва."

По отношение на модернизацията на жп транспорт у нас, министър Гвоздейков каза, че в момента текат обществени поръчки по Плана за възстановяване и устойчивост и те са изцяло за покупка на нови вагони, мотрисни влакове, маневрени локомотиви, двуетажни вагони и т.н. Той увери, че няма рискове от забавяне на процедурите и загуба на средства от ПВУ. В срок от 33 месеца след подписването на договорите България трябва да придобие нов подвижен състав.