Гьоков: Няма да подкрепим бюджета, няма нищо социално в него

Депутатът от БСП каза, че в момента управляващите се занимават повече с решаване на външнополитически проблеми, за да се харесат на партньорите от ЕС и от НАТО

Новини
12:55 - 02 Юли 2023
1772
Гьоков: Няма да подкрепим бюджета, няма нищо социално в него

"Бюджет в парламента още не е внесен. Но от информацията, с която разполагаме, БСП реши да не го подкрепи, защото е извън нашите разбирания. Това е десен бюджет, няма нищо социално, различен е от нашите виждания. Когато запазваш плащанията в социалната сфера на нивото от 2022 година и не ги развиваш, няма как това да се нарече социален бюджет. Ще подкрепим добрите неща, но между двете четения в Народното събрание ще направим нашите предложения, които ще бъдат разумни и разчетени". 

Това каза пред БНР Георги Гьоков от БСП. 

И допълни, че мерките на левицата струват около 800 млн. лева, което няма да бъде проблем за бюджета. 

"Тези пари могат да дойдат от повишена събираемост. Не се вторачваме в този дефицит от 3%. Дефицит от 4% не е проблем за бюджета... Изглежда, че се стремим да останем най-бедни, за да не си покачим дълга с 1 или с 2% отгоре, но пак ще сме далече от средноевропейските нива". 

Гьоков посочи, че в момента управляващите се занимават повече с решаване на външнополитически проблеми, за да се харесат на партньорите от ЕС и от НАТО, а не с решения, които да се харесат на българите. 

"Занимават се с вътрешнокоалиционни противоречия, бият се помежду си, за да покажат кой ще управлява. Вторите се опитват да превземат всичко. Въпреки че е рано за оценки, аз не съм оптимист за този кабинет". 

Той уточни, че средата на септември е крайният срок, в който ще станат ясни имената - кандидатури за кметските места от БСП. 

Според него усилията на Запада трябва да бъдат съсредоточени върху помиряването на Украйна и Русия, а не върху предоставянето на повече оръжия за украинската страна: 

"БСП е за мирни преговори и за непредоставяне на оръжие. Ние сме за безрезервно предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна".