Гюндоган: Мога да заместя Бускетс

Да живее Барса!, възкликна новото попълнение на блаугранас

Спорт
15:24 - 17 Юли 2023
1331
Гюндоган: Мога да заместя Бускетс

Новото попълнение на Барселона Илкай Гюндоган официално бе представен като футболист на каталунците. Представянето му се състоя на тренировъчното игрище на тима „Тито Виланова“.

Първоначално германецът, носител на требъл с Манчестър Сити от сезон 2022/23, излезе на терена заедно с президента Жоан Лапорта, където подписа официално първият си договор с „блаугранас“.

„Първите ми впечатления са изключително положителни. Много съм развълнуван и благодарен, че съм част от този клуб. Спомням си, когато бях малък, гледах всеки мач на Барса, през седмицата, през уикендите. От дните на Рийкард и Пеп“, сподели Гюндоган.

„Благодаря на президента Лапорта, на Матеу Алемани, на Жорди Кройф, който имаше огромна заслуга за трансфера, на Деко, разбира се... Нямам търпение да изляза на терена за пръв път и да продължа да печеля, както през последния ми сезон.

Мисля, че има голям потенциал в този отбор, миналият сезон беше много добър и ще дам всичко от себе си, за да помогна на отбора. Надявам се през тази и следващите години да трупаме много успехи заедно. Да живее Барса!“

Минути след това Гюндоган облече домакинската фланелка на тима за новия сезон и показа уменията си с топката. Той също така поигра с няколко деца от академията на клуба.

Гюндоган също така застана и пред микрофоните по време на пресконференцията след представянето си.

„Това е много знаменит ден за клуба, защото той е важен играч, той е успешен играч, който избра Барса пред други страхотни предложения. Това е чест и значи много за нас, тъй като това означава, че той цени нашата история и нашето предложение", започна Лапорта.

„Харесва ми хармонията, която има между тебе и Шави. Всички сме много развълнувани, виждаме как отборът става все по-силен. Сега искаме повече, искаме да се състезаваме равностойно за Шампионската лига. 

Първият ден, в който започнахме с моите колеги да говорим за Илкай беше в деня, в който подписахме с Кристенсен, тоест преди повече от година. Казахме си, че той трябва да бъде следващия“, разкри още любопитни детайли около трансфера Лапорта, преди да даде възможност на Гюндоган да вземе думата.

„Говорих с Левандовски преди празниците. Той ми разказа за клуба, средиземноморския начин на живот, града и какво обича да бъде част от Барса. Думите му бяха много силни. Тер Стеген също ми писа. Те помогнаха за решението ми, но в интерес на истината вече бях решил, че искам да стана част от Барса“, започна Гюндоган.

Мисля, че ще бъде лесно за мен да се адаптирам, смятам, че имам някои качества, които ще ми позволят да се адаптирам бързо. Отборът вече спечели Ла Лига, искаме да имаме повече потенциал в Шампионската лига и мисля, че можем да имаме увереността да го направим. Ще бъде трудно, отговорността да си играч на Барса е огромна, но съм сигурен, че ще се справим."

„Няма значение за мен дали Мбапе ще стане футболист на Реал Мадрид, искаме да ги побеждаваме със или без Мбапе, трябва да спечелим, като гледаме себе си, а не съперниците ни."

"Бернардо Силва е невероятен играч, мисля, че има много качества, за да се превърне във велик футболист, но има договор със Сити, така че не мога да кажа много", каза германецът относно последните слухове за интерес на Барселона към доскорошния му съотборник Бернардо Силва.

И Гави, и Педри, и Де Йонг са невероятни... Вече имам опит, животът и кариерата ми не са цветя и рози. Мисля, че посредством опита си ще мога да им помогна, както офанзивно, така и дефанзивно. Те са много талантливи млади играчи, които правят понякога по-добри неща и от мен. Ако мога да допринеса с 1% за тяхното израстване, ще съм щастлив."

„Мисля, че ще мога да допринеса върху заместването на Серхио Бускетс. През годините съм доказал, че мога да изпълнявам различни роли на терена. Затова смятам, че мога да помогна, когато това се изиска от мен.“

„Много съм мотивиран и това ще ми даде сили да бъда част от завръщането на Барса на европейско ниво. Благодарение на Шави виждаме как клубът изгражда много положителни основи и балансирана игра, за да успее отново в Европа".

„Уважавам по-тихите играчи, като Бускетс например. Самият аз се определям като такъв. Няма нищо лошо в това, когато печелиш, да не си винаги в центъра на вниманието“, завърши Гюндоган първата си пресконференция като футболист на Барса.